Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, tüketici memnuniyetinin bir numaralı öncelikleri olduğunu belirterek, “Yeni istihdam edilen 2 bin 28 kişi ile mevcut çağrı merkezi çalışan sayımızı 2 katına çıkarıyoruz, arıza bakım-onarım eleman sayısı da yüzde 20 artışla 18 binlere çıkacak. Dağıtım şirketleri tüketici memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak amacıyla 2016 için geçerli 3,7 milyar lira olan yükümlülüklerinin üzerine çıkarak yaklaşık 4,1 milyar liralık bir yatırım planlaması yaptı.” dedi.Yüksel, düzenlediği değerlendirme toplantısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın elektrik dağıtım sektörü için bir numaralı öncelik olarak belirlediği tüketici memnuniyetini artırmak amacıyla yapılan çalışmaları anlattı.
İSTİHDAM ARTIŞI GÜNDEMDE
Elektrik dağıtım şirketlerinin tüketici memnuniyeti odaklı yeni dönemde sorunlara daha hızlı çözüm bulmak amacıyla çağrı merkezleri ve teknik eleman sayısını artırdıklarına işaret eden Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:”Yeni istihdam edilen 2 bin 28 kişi ile mevcut çağrı merkezi çalışan sayımızı iki katına çıkarıyoruz. Çağrı merkezlerindeki bu yatırımlara ilave olarak sektördeki arıza bakım-onarım elemanı sayısı 14 binlerden 18 binlere çıkartılacak. Bu yüzde 20'lik bir artış demek. Bu da tüketici odaklı yaklaşım içinde atılacak adımlardan bir tanesi ve önümüzdeki birkaç ay içerisinde hayata geçirilecek.”
İSTANBULLU BİRAZ DAHA DİŞİNİ SIKACAK
ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, özelleştirmeler sonrasında tüm bölgelerde toplam kesinti sürelerinde önemli azalmalar olduğuna işaret etti. Yüksel, İstanbul'daki planlı kesintilerle ilgili bir soruya ise şöyle yanıt verdi:
“Toplam kesinti süreleri İstanbul'da da düştü. Son iki yıldaki azalma yüzde 20'nin üstünde gerçekleşti. Fakat elektriği kesmeden ne yatırım ne de bakım yapabiliyoruz” Şirketlerin 2016 için yaklaşık 4,1 milyar lira tutarında bir yatırım planlaması yaptıklarını anlatan Yüksel, “Örneğin İstanbul'un iki yakası için 2016 yılı için 511 milyon TL tutarında bir yatırım yükümlülüğü varken yatırım gerçekleşme 550 milyon TL'yi bulacak” dedi.
Elektrik piyasası için %20 ilave işçi
Müşteri memnuniyetini artırmanın yollarından birinin de teknoloji yatırımları olduğunu ifade eden Yüksel, EPDK başkanlığında Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi'nin (TAŞ 2023) yürütüldüğünü söyledi. TAŞ 2023 ile her bölgenin dağıtım faaliyetine yönelik hangi teknolojik çözümü, ne zaman hayata geçirilmesi gerektiğine bir yol haritası olacağını kaydeden Yüksel, “Bu sayede yatırımlardan azami fayda sağlanması bekleniyor” dedi.
Arayanların yüzde 95'i ulaşabilecek
Çağrı merkezlerinin tamamının 2 binden fazla kişiye istihdam olanağı yaratacağını da kaydeden Yüksel, “Sadece çalışan sayısında bir artış olmadı. Ayrıca çağrı merkezi performans kriterleri de belirlendi. EPDK tarafından yayımlanan çağrı merkezi kriterlerine göre her arayan 100 kişiden 95 tanesi muhakkak çağrı merkezi bilgilendirme sistemine ulaşabilecek. Yani hatlar meşgul çalmayacak. Ayrıca arayan müşteri en fazla 45 saniye içinde bir operatör ile görüşebilecek" dedi.