Türkiye, Çin ile birlikte elektronik satış ticaretinde işbirliğine gidiyor. Çalışma sanal alemde elektronik İpekyolu ticaret köprüsü kuracak. Temelleri 2015 yılında Antalya’da düzenlenen G-20 zirvesinde atılan ikili işbirliği, Türkiye ve Çin arasında e-ticarette ortaklık anlaşmasına dayanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in start verdiği çalışma Türk firmalarının elektronik ticarette başarılı Çin ile uluslararası pazara açılması isteniyor. Projeye dahil olacak KOBİ'lerin rol modeli ise bu alanın Çinli devi Alibaba olacak.
İKİ ŞEHİR PİLOT BÖLGE OLARAK SEÇİLDİ
Projenin yürütülmesi için, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)ve Dünya Bankası ortaklığı ile kurulan Dünya KOBİ Forumu Vakfı yetkilendirildi. Çin tarafı ise digital platformu DHGate'i görevlendirdi. İki kuruluş mutabakat zaptının hayata geçmesi için ‘Çin-Türkiye Sınır-Ötesi E-Ticaret Pilot Projesi Eylem Planı’nı hazırladı. Pilot proje olarak iki şehir seçildi. Kayseri ve Çin’in 30 milyon nüfusuna sahip tarihi İpekyolu üzerindeki Chongqing şehri. Projenin pilot uygulaması Kayseri’de düzenlenen bir program ile hayata geçirildi. Önceki gün Kayseri Serbest Bölgesi’nde düzenlenen programa Türk ve Çinli yetkililer katıldı.
KOBİLER İHRACAT YAPABİLECEK
Pilot proje kapsamında bu iki şehrin KOBİ’leri elektronik ortamda bir araya getirilecek. Şirketler kobi.market.com platformu üzerinden çok basit bir şekilde elektronik ticaret dünyasına giriş yapabilecekler. Ürünlerini platformda sergileyebilecekler. Yerel ve uluslararası e-ticaret platformlarına bağlanarak buralardan satış yapabilecekler. Bu sayede yüzbinlerce KOBİ ihracat yapar hale gelecek KOBİ’ler ilk satışta hiçbir komisyon vermeyecek. Daha sonraki satışta proje yürütücüsü Dünya KOBİ Forumu’na bir bedel ödeyecek. Sisteme dahil olabilmek için ücretsiz üye olmak gerekiyor. Proje ile Türk KOBİ’lerine e-satış eğitimi ve teknik destek verilecek.
Kayserililer yeni ticaret işbirliğini kimseye kaptırmadı
Kayseri'deki törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, KOBİ’lerin dışarı açılmakta zorluk çektiklerine dikkat çekerek bu platformun bir fırsat olduğunu söyledi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk ise artık ticaret yolunun her evin, işyerinin içinden geçtiğini söyledi. Öztürk “Biz bu proje ile Çin’le Anadolu arasındaki tarihi ipek yolunu yeniden canlandırıyoruz. Aynı coğrafyada 'Elektronik İpek Yolu”nu hayata geçiriyoruz. Bu ticaret köprüsü ile KOBİ’leri küresel oyuncu haline getireceğiz” dedi.