Turizmde yasa ve fon hamlesi

2019’da beklenen turizm atağının ilk sinyali dün İstanbul’da başlayan EMITT Fuarı’nda verildi. Geçen yılki rekor katılımın da üzerinde ilgi gösterilen uluslararası turizm etkinliğinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, sektöre iki müjde verdi. Seyahat Acenteleri Yasası’nı yaz gelmeden Meclise göndermek istediklerini aktaran Ersoy, Turizm Geliştirme Fonu içinse seçim sonrasını işaret etti.

Arzu Kurum
EMITT Fuarı, dün İstanbul'da başladı.

Dünyanın en büyük 4 turizm fuarı arasında yer alan EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, bu yıl yeni rekorlar kırma iddiasıyla başladı. Etkinlik 90 ülkeden katılımcı ve 60 binin üzerinde ziyaretçiyi bir araya getiriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada yaptığı açılış konuşmasında sektöre iki müjde verdi. Seyahat Acenteleri Yasası’nı meclise göndermek istediklerini ifade eden Ersoy, Turizm Geliştirme Fonu’nu ise seçim sonrası hayata geçireceklerini bildirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/02/01/12/29/resized_04842-62f087d333637867.jpg

SEKTÖRÜN ÖNEMLİ DESTEĞİNİ ALACAK

Bakan Ersoy, TÜRSAB’ın 1618 sayılı yasasının yapıldığı günden bu yana 46 yıl geçtiğini ve yaşanan birçok güncel gelişmeye cevap veremediğini söyledi. Yeni yasa için çalışmalara başladıklarını anlatan Ersoy, yaz mevsimi olmadan önce seyahat acentelerinin kuruluş ve çalışmalarını düzenleyen 1618 sayılı yasayı Meclis’e göndermek istediklerini belirterek, "Burada öncelikli hedefimiz sinema yasasında olduğu gibi sektörün büyük bir çoğunluğunun desteğini ve onayını aldığımız yeni bir yasa tasarısını meclise sunup, turizm sektörünün hizmetine sunmak" diye konuştu.

Ersoy, Turizm Geliştirme Fonu'nu da seçimlerden sonra ilk fırsatta hayata geçirmeyi planladıklarını aktararak, "Fonun yönetim kurulu, turizm yatırımcılarından oluşuyor. En çok şikayet ettiğimiz konu, her bakan değiştiğinde turizm politikası yeniden gözden geçiriliyordu" dedi.

2018’DEKİ TURİZM GELİRİ 29,5 MİLYAR DOLAR

TÜİK'in 2018 turizm verilerini de değerlendiren Ersoy, "Toplam 46 milyon 112 bin turist 2018'de ülkemizi ziyaret etti. Toplam turizm geliri de 29,5 milyar doları aştı. 2019 Ocak ayı itibarıyla açıklayacağımız verilerle kişi başı gecelik geliri de açıklayacağımızı belirttik” ifadelerini kullandı. Bakan Ersoy, verilerin 7 Şubat'ta kesin olarak açıklanacak olmakla birlikte 2018'de tahmini kişi başı gecelik gelirin 66,5 dolara çıktığını söyledi. Ersoy, turizmdeki 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir hedefine de değinerek, şöyle devam etti: "Kişi başı gelirde yüzde 50 artışı sadece konaklama gelirini arttırarak sağlamamız mümkün değil. Konaklama dışı geliri hem çeşitlendirmemiz gerekiyor."

YÜKSELİŞ OLUMLU YANSIDI

ITE Turkey Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Hacer Aydın, ülke turizmi ve EMITT arasında bir paralellik olduğunu belirterek, turizm sektöründeki yükselişin EMITT’e de olumlu yansıdığını söyledi. Aydın, fuarın, sadece Türk turizm sektörü değil, dünya turizm sektörünün de en büyük buluşma noktalarından olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Katılımcı sayımızı geçen yıla oranla yüzde 25 artırmayı başardık. Bu kapsamda Hosted Buyer (davetli tur operatörü) Programı düzenliyoruz. Program kapsamında fuarda bu yıl 100’ün üzerinde ülkeden 700’e yakın davetli tur operatörünü ağırlayacağız.”

GEÇEN YIL 3 KAT BÜYÜDÜK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Sektör olarak iyi bir dönemden geçiyoruz. Türkiye, geçen yıl dünya turizminin 3 katından daha fazla büyüdü” dedi. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, yeni bir yıla yeni umutlarla girdiklerini ifade ederek, 2019’da turizmde yeni rekorların kırılacağına inandıklarını söyledi. Türkiye’ye daha çok turist getirmek ve ülkeye daha yüksek döviz girdisi sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Bağlıkaya, bu yolda başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere yetkililerin kendilerine ciddi destek verdiğini aktardı.

GÜNDEM
İki ay içinde 3,6 ton eroin

GÜNDEM
Bir kızakla mutluluğa

HAYAT
Karanlığa ışık ol