Ticaret Bakanlığı paylaştı: Perakende ticaretinde uygulanacak kurallar belirlendi

Perakende Ticaretinde Uygulanacak İlke ve Kurallar hakkında hazırlanan Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasında ticari ilişkilerle ilgili düzenlemelere gidildi. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Ticaret Bakanlığı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklere uyum kapsamında, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkındaki Yönetmelikte değişiklik öngören taslak hazırlanarak 24 Ağustos 2023'te ilgili kuruluşların ve kamuoyu görüşüne açıldı.

Ticaret Bakanlığına ulaşan görüşlerin değerlendirilmesi neticesinde, yönetmelik, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunla uyumlu şekilde hazırlandı.

Küçük ölçekli işletmeyi korumak amaçlandı

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde tarafların ölçeğine bakılmaksızın ödeme süresi "45 gün" olarak belirlendi. Ürünlerin tedarikinde alacaklının "küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli" ya da "alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli" olması durumlarında, alacaklının borçludan ölçeğinin daha küçük olması durumunda küçük ölçekli işletmeyi korumak amacı ile bu süre "30 gün" olarak belirlendi.

Düzenleme ile üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde alacaklının küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumlarında 60 gün olarak kararlaştırıldı.

Ödemeler konusunda taraflar arasında ihtilafların azaltılması, vade kısalması ile üreticinin veya tedarikçinin nihai fiyat belirlenirken finansman maliyetinin ve fiyatların düşürülmesi hedeflendi.

Vatandaşların glütensiz, laktozsuz ürünlere kolay ulaşması hedeflendi

Glütensiz, laktozsuz, düşük proteinli ve benzeri özelliklere sahip gıda ürünlerine ilişkin arzın artırılması ve talebin karşılanmasını desteklemek amaçlandı. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığına, işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi verildi.

Düzenlemeler, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

EKONOMİ
Küresel piyasalarda gözler onlara çevrildi

EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz YTAK Programı başvuruları için tarih verdi: 10 yıla varan vadelerle kredi sağlanacak

EKONOMİ
Enerji Bakanı Bayraktar'dan 'yaz saati' açıklaması: Uygulanmaya devam edilecek

EKONOMİ
Depremin vurduğu illerde yapılandırma başvuruları 31 Temmuz'a kadar yapılabilecek

EKONOMİ
Taşıt Takas sisteminde yeni dönem: Artık e-Devlet'ten de ulaşılabilecek