Büyükekşi yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin en büyük 10 ekonomi arasına girmesine yönelik çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Büyük işler başarmanın yolunun öncelikle hayal kurmaktan geçtiğini belirten Büyükekşi, 2023 hedeflerini belirlerken de hayallerini bir yol haritası haline getirmeye özen gösterdiklerini anlattı.
Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin orta ve uzun vadeli olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
"Buna gerek Rusya'daki gerek komşu ülkelerimizdeki sıkıntılar engel çıkarıyordu. Irak'taki, Suriye'deki, İran'daki, Libya'daki, Mısır'daki ilişkilerde sıkıntılar yaşıyoruz. Sayın Başbakanımızın bahsettiği gibi 'düşmanlarımızın sayısını azaltıp, dostlarımızın sayısını artırma' hedefi, bizim için son derece sevindirici. Bu hedefe ulaşabilmek için yeni, katma değeri yüksek sektörlere ve yüksek teknolojiye ihtiyacımız var. Hükümetimiz gerek yatırımlara gerekse ihracata teşvikler getiriyor. Bunlar da 2023 hedefleri için önemli bir motivasyon sağlayacaktır."
"Rusya ile yapılan anlaşmalar daha çok 2017'ye katkı sağlar"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine de değinen Büyükekşi, "Özellikle vizelerin kaldırılması konusu Rusya ile ikili ticarette son derece önemli. İhracatın önünün açılmasına yönelik adımlar çok değerli. Türk Akımı Projesi ile de iki ülke arasında tekrar güven tazelenmiş oldu." ifadesini kullandı.
Büyükekşi, sağlanan anlaşmaların 2017 yılına çok daha büyük katkı sağlamasını beklediklerini belirterek, "Petrolün varil fiyatının 110 dolarlardan 40 dolar civarına kadar gerilemesi Rusya ekonomisinde olumsuz etki yarattı. Şu anda brent petrolün fiyatı 53-54 dolara çıktı. Rus ekonomisinin düzelmesiyle ikili ticarette turizm ve bizim yaptığımız ihracat, ikisi de birbiriyle doğru orantılı artış gösterir diye düşünüyoruz." dedi.