Terör bitti ekonomi canlandı

Terörle anılan bölgeler artık adını üretim ve ticaretle duyuruyor. Tam saha mücadeleye dayanan yeni terörle mücadele konsepti sonucunda bölücü örgütün baskısından kurtulan bölge halkı ekonomik olarak da nefes almaya başladı.

Yeni Şafak Haluk Karakaya
Terörden arındırılan Doğu ve Güneydoğu’nun yaylaları ülke ekonomisine katkı sağlamaya başladı

Ekonomik kalkınmanın ilk meyvesi en önemli gelir kaynağı olan besiciliğe açılan 412 yayla oldu. Bunun sonucu hayvancılık bir yılda yüzde 16 arttı.

412 YAYLA TEMİZLENDİ

Terörden arındırılan Doğu ve Güneydoğu’nun yaylaları da ülke ekonomisine katkı sağlamaya başladı. 2017 yılı itibari temizlenen Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkâri, Van, Siirt, Erzurum, Ardahan, Erzincan, Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Elazığ’da 412 yaylada besicilik faaliyetleri de canlandı.

BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞTA SAYI ARTTI

Yayla ve meraların kullanıma açılmasıyla elde edilen et ve hayvansal gıdalar, bölge halkına ekonomik anlamda önemli katkı sağladı. Bu kapsamda 2017 yılında yayla ve meraları kullanan vatandaş sayısı geçen yıla göre yüzde 16 artış gösterdi. Ayrıca küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 16, büyükbaş hayvan sayısı ise yüzde 5 arttı.

6 MİLYON HAYVAN YETİŞTİRİLİYOR

Ülke genelinde 6 bin 370 yaylada 340 bin 590’ı yerel 48 bin 450’si göçer olmak üzere toplam 386 bin 110 vatandaş besicilikle geçimini sağlıyor. Bu yaylalarda hâlihazırda 4 milyon 354 bin 965’i küçükbaş, bir milyon 620 bin 430’u ise büyükbaş olmak üzere yaklaşık 6 milyon hayvan besleniyor.

Öte yandan 705 yayla kullanıma açık olmasına rağmen vatandaşlar tarafından kullanılmazken, kısa sürede buralarda da hayvancılık faaliyetlerinin başlaması hedefleniyor.

EKONOMİ
Türkiye’ye altın güven

EKONOMİ
ABD’liler İran için geliyor