Teknolojik girişimlere kadın eli değdi: KOSGEB'ten 1,5 milyar liralık destek

Türkiye’de kadın girişimcilik ekosistemi her geçen yıl hızla gelişirken, kadın girişimcilerin kurduğu ya da ortağı olduğu teknoloji tabanlı şirketlerin oranı yüzde 16’yı aştı. Bu yıl içerisinde geçekleşen 294 yatırımın 40’ı yani yüzde 14’ü kadınlar tarafından yapıldı.

Osman Özgan
Arşiv

Devlet destekleriyle son dönemde iş hayatında daha aktif rol almaya başlayan kadın girişimciler, kurdukları teknoloji tabanlı şirketlerle yükseliyor. Son yıllarda teknoloji tabanlı girişimlerde kadınların sayısı hızla arttı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Zergül Özbilgiç, kadın girişimciliğinin teşviki ve verilen desteklere ilişkin TBMM’de detaylı bilgilendirme yaptı. Özbilgiç’in aktardığı bilgilere göre, 2010-2020 yılları arasında Türkiye’de kadın girişimciler tarafından kurulan ya da kadınların ortak olduğu teknoloji tabanlı şirketlerin kurulan toplam şirketlere oranı yüzde 16.2. Ayrıca 2022 yılında gerçekleşen 294 yatırımın 40’ı yani yüzde 14’ü kadınlar tarafından ya da kadınların ortak olduğu girişimlerle yapıldı.

1,5 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

EKONOMİ
Ev hanımlığından patronluğa: KOSGEB desteğiyle üretime başladı, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor

KADIN ARAŞTIRMACI ORANI AB’Yİ GEÇTİ

Üniversitelerin fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında okuyan ve bu bölümlerden mezun olan kadınların oranı yüzde 40’a yaklaştı. Yine bu alanlarda AB ülkelerindeki doktora mezunu kadınların oranı yetersiz görünürken, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Bilgi teknolojileri alanındaki doktora mezunu kadınların oranı da yüzde 48. AB ülkelerinde yüzde 33 olan kadın araştırmacı oranı Türkiye’de yüzde 37 seviyesinde. Son beş yıllık süreçte desteklenen projelerde yer alan kadın araştırmacıların sayısında yüzde 3.5 artış gerçekleşti.

GİRİŞİMCİLİK RUHU YAYILIYOR

ÖZGÜN
KOSGEB’in kadın girişimcilere sağladığı destekler nelerdir?