Hükümet uzun bir süredir kanayan bir yara haline dönüşen taşeron işçiler sorununu temelli ortadan kaldıracak düzenlemeyi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirdi. Buna göre, 4 Aralık 2017 itibariyle taşeron işçi olarak çalışanlar kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilecekler. Taşeron işçiler özel sözleşmeli ya da bir yıllık, üç yıllık, 5 yıllık olmayacaklar. Sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacak. Geçiş işlemleri, alt işveren işçilerinin çalıştığı idareler tarafından gerçekleştirilecek.
İLAVE İKRAMİYE HAKKI
4 Aralık 2017 tarihinde askerde olanlar ile doğum ve hastalık nedeniyle iş sözleşmesi askıda olanlar da sürekli işçi kadrosuna geçirilecek. Sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler de geçişle beraber her kamu işçisine yıllık 52 gün olarak verilen ilave ikramiyeden yararlanacak.
Kadro başvurusu yapan işçilerin, şartları taşıyıp taşımadıklarının tespiti, bu tespite itirazların karara bağlanması, şartları taşıyanların idarelerince belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınması, sınav sonuçlarına itirazların karara bağlanması ve sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde idarelerince sonuçlandırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek.
TAŞERON FİRMA GÖZETİLDİ
Öte yandan alt işveren firmalarının fesih edilen sözleşmelerden sözleşme konusu işin yüzde 80’ini tamamlamayanlar için yükleniciye yüzde 80 ile yapılan işin tutarı arasındaki bedel farkının %5’i oranında tazminat ödenecek. Bu firmaların kamu kurumlarına ait işlerin yürütülmesinde kullandığı taşınırlar ile tüketim malzemelerini, ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satın alınması veya kiralanması sağlanacak.
'KİT' ÇALIŞANLARI YOK
Sayıları 40 bini bulan KİT’lerde çalışan işçiler sürekli işçi statüsüne dahil edilmediler. Düzenlemedeki Ek 8’inci madde ile KİT’lerin ihaleye çıkarak taşeron işçi hizmeti alabilmeleri için Hazine’den ‘uygundur’ görüşü alması getirildi. Sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasının devlette olduğu şirketlerde çalışanlar da sisteme dahil edilmediler.
Bunun yanında KİT’lerin dışındaki 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında bulunan genel ve özel bütçeli kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumu, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlarda çalışanların tamamı sürekli işçi statüsüne geçirilecekler. Belediyelerin kendi kurduğu şirketlerde çalışanlar da o şirkette kalmak kaydıyla kadrolu statüsünde olacaklar. İl Özel İdareler işçileri ile mahalli idare birliklerinde çalışanlar da sürekli işçi yapılacak.Üniversite ve Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerinde çalışanlar da sürekli işçi statüsüne alınacaklar. Ancak şehir hastanelerinde çalışanlar firma çalışanı olarak işlem görmedikleri için şimdilik kadrolu işçi olarak alınamayacaklar.
'SÖZLEŞMELİ' KALKIYOR
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli çalışanları işaret eden 4/C statüsü de KHK ile kaldırılıyor. Kamuda çalışan bu geçici personeller, 4/B Sözleşmeli Personel statüsüne geçirilecek. 696 sayılı KHK’ye göre, kadroya alınacak taşeron işçilerde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunundaki memur olabilme şartları aranacak.