Tarımda tek çatı kazandıracak

Tarımda yıllardır planlanan Türkiye Ürün İhtisas Borsası kısa zaman önce hayata geçirildi. Sektöre çatı olma özelliği sayesinde yabancı yatırımcıyı da çekecek olan platform, çiftçiye ve tüketicinin piyasadaki elini güçlendirecek. TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, TÜRİB'in tarım alanında yeni bir dönem başlatacağını belirtti.

Burak Karaca
Fotoğraf: Arşiv

Tarım sektörümüzde global bir adım daha atılarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve 53 ticaret borsasının ortaklığı ile 24 Temmuz tarihinde Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın (TÜRİB) açıldı. Çiftçiye ürününü ekerken satabilme imkanı sağlayacak borsa ile uluslararası yatırımcılar da çiftçilerin sattığı ürüne ulaşabilecek. Kısacası, üretici ve tüketici artık ürün fiyatlarındaki artış veya azalışları bu merkezden takip edebilecek. Tıpkı borsadaki şirket ya da hisse senetlerinin seyrini izleyen vatandaşlar gibi çiftçiler de emeklerinin karşılığı olan ürün değerlerini kontrol edebilecek.

TALEBE GÖRE ÜRETİM MÜMKÜN

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/08/30/10/32/resized_f8bed-aff83298img_1376.jpg

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, TÜRİB’in ülke tarımına ve lisanslı depoculuk alanındaki yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Lisanslı depoculuk altyapısının kuvvetlenmesiyle TÜRİB’in işlevsellik kazandığını aktaran Ulusoy, “TÜRİB, tek çatı altında hizmet verecek olması sebebiyle ticaret borsasına derinlik katacak” dedi.

SEKTÖRE YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKER

TÜRİB’in Borsa İstanbul bünyesinde tek platformdan hizmet verecek olmasının hem tüketici hem çiftçi hem de yatırımcı için oldukça olumlu olacağını söyleyen Eren Günhan Ulusoy, şu değerlendirmelerde bulundu: “Borsa İstanbul çatısı altında olduğu için de yabancı yatırımcının da rahatlıkla ulaşabileceği bir hal alacak. Vadeli işlem piyasasının yavaş yavaş çalışmaya başlayacağı bir piyasaya kavuşmuş olacağız. Çiftçi bir sonraki yılın ürün fiyatını bile görebilecek. Buna göre aksiyon alabilecek.”

EKİM ALANLARINDA DARALMAYA ÇÖZÜM

Sistem sayesinde üretici ve tüketicinin piyasadaki fiyat oluşumunu daha iyi okuyabileceğini aktaran Ulusoy, "Sektör oyuncularının bu yapıya uyumu önemli. Bu sistem derinlik kazandığında bir kaynak stoku da oluşacak” dedi. Buğday ekim alanlarındaki daralmaya da değinen Ulusoy, şu ifadeleri kullandı: “Buğday ekim alanlarında daralmanın duraksayacağını tahmin ediyoruz. Ekim alanlarımızı genişletirsek ihracat için yerli buğdayı kullanıp ithalatımı sıfırlarız.”

EKONOMİ
İhracatta 17 ülke 5 sektör