Türk turizmi, yeni yıla yabancı turistin yoğun ilgisi sayesinde büyük heyecanla başladı. Bu heyecana en büyük katkıyı ise yine yerli turist verdi. Turizmin geçen iki zor yılında büyük destekçisi olan yerli turist, bu yıl da turizm rotalarını dolduruyor.
ERKEN REZERVASYONA YOĞUN İLGİ
Türkiye’nin her noktasını, ilkbahardan itibaren canlandırmaya başlayan yerli turist, son yıllarda ‘erken rezervasyon’ kampanyalarına gösterdiği ilgiyle de dikkat çekiyor. Tur operatörleri, özellikle 2017’nin sonu itibariyle yerli turistin erken rezervasyon seçeneklerine yoğun talep gösterdiklerine dikkat çekiyor.
HEDEF 6 MİLYON
2007 yılında 300 bin kişi ile başlayan erken rezervasyon kampanyasından geçen yıl 5 milyon yerli turist faydalanmıştı. Sektörün bu yılki hedefi ise 6 milyon. Şu ana kadar ise 4 milyonu aşan sayıda erken rezervasyon alındı.
EGE TALEBİ ARTTI
Milliyet'in haberine göre; Yerli turist, bu ilkbaharda Kapadokya’dan Pamukkale’ye, Gaziantep’ten İzmir’e, Edirne’den Van’a kadar Türkiye’nin tüm şehirlerini geziyor. Yaz mevsimi için tercihini yine Akdeniz sahillerinden yana kullanan yerli turistin Ege’ye olan talebi ise katlanarak artıyor. Antalya, hem yabancı, hem yerli turist için yaz tatilinde ilk sırayı açık ara elinde tutarken, Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye, Seferihisar gibi onlarca destinasyon; tatilcilerden büyük ilgi görüyor.
Türkiye sahillerinde yaz tatili yapmayı seven yerli turist, yurt dışı rotasında ise tercihini Yunan adaları, İtalya ve yakın coğrafyalardan yana kullanıyor.
NEREDEYSE TÜM OTELLER DOLDU
Yabancı turist özellikle Temmuz ve ağustos aylarında Akdeniz ve Ege’de neredeyse tüm otelleri doldurdu. Buna karşılık, yerli turist de, Ramazan ayı sonrasında otellere akın edecek. Ancak otelciler, erken rezervasyondan faydalanan yerli turist dışında ‘son dakikacı’ turistin yer bulmakta zorlanacağına işaret ediyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, “Dış pazar Türkiye’ye çok baskın geliyor. Öyle ki Yabancı büyük tur operatörleri İzmir’e gidiş-dönüş charter uçuşlar açarak, yeni bir pazar geliştirmeye çalışıyor. Çünkü pek çok destinasyon doldu. Yerli turist uygun fiyata yer bulmak istiyorsa harekete geçmeli” önerisinde bulundu.
SON DAKİKA UYARISI!
Tur operatörleri bu yıl başta yabancı turistin geri dönüşüyle birlikte, yaz tatili bölgelerinde yer bulma sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, 2018’in dış pazar taleplerinin toparlandığı bir yıl olarak ilerlediğini belirtirken, dolayısıyla iç pazar müsaitliklerinin önceki yıllardaki kadar bol olmayacağını söyledi.
Özbek, “Son dakika misafirleri açısından da değil istedikleri oteli bulmak, herhangi bir otelde bile yer bulmanın çok zor olacağı bir yılın bizi beklediğini söyleyebiliriz. Biz, yerli tatilcilerde erken rezervasyon bilincinin arttığını gözlemliyoruz. Önceki yıllarda son dakika olarak adlandırdığımız dönemde rezervasyon yapan misafirlerin 2018’in ilk döneminde talepte bulunduğunu ve avantajlı fiyatlar sunan erken dönemlere bir talep kayması olduğunu görüyoruz” dedi.
BELEK TERCİHİ ÖNDE
Erken rezervasyon yapanların şu ana kadarki satışlara bakıldığında yüzde 19’unun Belek’i tercih ettiğini kaydeden Suat Özbek, “Yüzde 14’ü Kemer, yüzde 13’ü Manavgat ve yüzde 9’u da Alanya’ya yönelik gerçekleşti. Ege Bölgesi’nde ise yüzde 17’lik bir satış oranı ile Bodrum, misafirlerimizin tercihlerinde öne çıkıyor. Çeşme, Marmaris ve Kuşadası da Ege Bölgesi’nde misafirlerimizin tercih ettiği yerler arasında bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
ERKEN SEÇİM HAREKETLİLİĞİ
Erken seçim kararı turizm sektörünü de harekete geçirdi. Sektör temsilcileri ve turizm yazarları, yurt dışında sorun olmayacağını, yerli turistte ise tarih değişiklikleri yaşanabileceğini kaydediyor. Gelişmelere göre çalışmalar yapmaya hazırlanan sektör, iptaller durumunda para iadelerinin de sorunsuz yapılacağı bilgisini veriyor.
ETİK Başkanı Mehmet İşler, 24 Haziran tarihine denk gelen dönemde düğün ve kongre-seminer gibi rezervasyonlarda tarih değişiklikleri olduğuna dikkat çekerken, “İç turizmde pazar günü olduğu için o tarihe gelen erken rezervasyonlar, ya bir gün önce çıkıyor, ya bir gün sonra geliyor. İçerde bu anlamda sorun yok. Yabancı turist de zaten tatilini çok önceden alıyor. Charter uçuşlarla geliyor. Hiçbir düzenleme talebi olmadı” değerlendirmesinde bulundu.
YA TL YA KUR SABİTLEME
Yerli turist, kış ve yaz tatilini geçirirken yurt içi rotaları tercih ediyor. Son yıllarda yurt dışı tatil rotaları da oldukça revaçta. Ancak döviz kuru nedeniyle yurt dışı tatilleri kısmen yavaşlama gösteriyor. Tur operatörleri ise bu sorunu aşmak adına, ya TL üzerinden satışlarını yapıyor, ya da kur sabitleme yoluna gidiyor.
Tura Turizm Perakende İcra Kurulu Üyesi Ayşin Arca, bu nedenle TL ile yaptıkları turlarını hayata geçirdiklerini söyledi. Arca, “Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar her sektörü olduğu gibi turizm sektörünü de etkiliyor. İnsanlar döviz daha da yükselir endişesi ile daha hızlı karar verip satın alma planlarını öne çekiyorlar. Bu yıl en çok Brezilya-Arjantin, Vietnam-Kamboçya, Hindistan-Nepal ve özellikle de Uzakdoğu gemi turlarımız tercih ediliyor. Ancak Küba turumuz altın yılını yaşıyor diyebilirim. Amerika turlarımız da cazip fiyatlardan dolayı en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Gemi ile Akdeniz koyları da yazın tercih listesinin ilk sıralarında yer alıyor” diye konuştu.
SIRADA FİYAT VAR
Yabancı turistin yeniden Türkiye’ye çekilmesi için oda fiyatlarında bölgesel olarak yüzde 50’ye varan indirimler yapılmıştı. Kişi sayısı artmasına rağmen, fiyatı bir anda yükseltmek mümkün değil. Turizmciler, her yıl belli oranda artışlarla eski fiyatlarını yakalamaya çalışıyor. Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, 2015 yılına göre fiyatların yüzde 30 aşağıda kaldığına dikkat çekerken, “Her yıl yüzde 10’luk bir artış yapılabilir. Otellerimiz, uçaklarımız dolu. Bu kapasite, fiyatlarımıza da yansımalı” dedi.
YERLİ TURİST NASIL SEYAHAT EDİYOR?
Yeni yılın verileri henüz yayınlanmadı ancak, 2017’nin yaz tatili için en yüksek dönemine baktığımızda, yurt içinde ikamet eden 25 milyon kişinin seyahate çıktığı görülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan 2017 3. çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 24 milyon 804 bin kişi bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde seyahat etti. Seyahate çıkanlar, ortalama 540 lira harcadı.
YENİDEN CRUİSE
Turizmde yaşanan sorunlar önce cruise seferlerini etkiliyor. Uzun süredir Türkiye üzerinden gerçekleşmeyen bu seferlerin 2021 yılına kadar kademeli olarak düzelmesi bekleniyor. Jolly Tur Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu, gelecek yıl Kuşadası ve Antalya limanlarına daha çok cruise gemisinin yanaşmaya başlayacağını ve böylelikle 2019’da daha ciddi bir açılma beklediklerini söyledi. Develioğlu, yurtiçi turizm hareketinde ise Kıbrıs’ın da pay aldığı bilgisini verdi.
POLONYALI SÜRPRİZİ
Setur Turizm-Operasyon Direktörü Oktay Temeller, yerli turistin erken rezervasyon ilgisine vurgu yaparken, her yıl ciddi artış gösterdiğini anlattı. Temeller, “Erken rezervasyon satışlarımızın oranı her sene organik olarak artıyor; 2016 yılında yüzde 40, 2017 yılında da yüzde 45 olarak gerçekleşti.
Yurtiçi tatil otelleri erken rezervasyon dönemi taleplerine bakarsak, ilginin 2017’ye göre yüzde 70 oranda daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 2018 yılında yurt dışından gelecek olan turist sayısında önemli bir artış bekliyoruz. Buna paralel olarak talepte ve fiyatlarda da bir artış söz konusu olacaktır. Bu nedenle tatil severler rezervasyonlarını ne kadar erken yaparsa o kadar avantajlı olacaklar” dedi.
2018’de en büyük sürprizi yapan yabancı pazarın ise Polonya olmasını beklediklerini anlatan Temeller, “Yalnızca Antalya’ya 350 bin Polonyalı turist geleceği öngörülüyor. Ana pazar Rusya ve BDT Ülkeri olacak, İngiliz turistlerde ise geçen yıla oranla yüzde 40 artış olacağını söylemek mümkün” diye konuştu.
EN ÇOK 'EVDE' KALDIK
Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 357 milyon 298 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 10.8 gece oldu. Seyahate çıkanlar, toplamda 17 milyar 831 milyon 201 bin lira harcadı. Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2017 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16.1 artttı.
Yakınları ziyaret amacı ile yapılan seyahatler yüzde 62.6 ile ilk sırada yer aldı. Seyahate çıkış sebeplerinde ikinci sırada yüzde 31.3 ile ‘gezi, eğlence, tatil’, üçüncü sırada ise ile yüzde 3.4 ile ‘sağlık’ yer aldı. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 234 milyon 991 bin geceleme sayısı ile en çok ‘arkadaş, akraba evinde’ kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 74 milyon 270 bin geceleme ile ‘kendi evi’ yer alırken, ‘otel’ 25 milyon 196 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.