Sırada Sinop ve İğneada var

Enerjinin arz güvenliğini garanti eden nükleer güç santrali kurulumunda Türkiye Akkuyu ile yetinmeyecek. Sinop’ta inşa edilecek santralin Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Çalışmaları devam eden üçüncü santralin yeri için ise İğneada bölgesi öne çıkıyor.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Akkuyu’nun temelini atan Türkiye, bir santralle yetinmeye niyetinde değil

Dünya şu anda 31 ülkede 450 civarında Nükleer Güç Santrali (NGS) kurulu halde üretim yapıyor. 60’ten fazla santralin inşaatı ise devam ediyor. Neni nesil teknolojiyle devreye alınacak olanlarla birlikte dünyadaki nükleer santral sayısı 500’ü aşacak. Geç de olsa 60 yıllık rüyasını gerçekleştirmek üzere dün Akkuyu’nun temelini atan Türkiye, bir santralle yetinmeye niyetinde değil. Akkuyu’da inşa edilecek 4 reaktörden yıllık 4 bin 800 megavat elektrik üretilecek. Sinop’taki santralin de buna yakın bir kapasitede olması öngörülüyor.

İKİNCİ SANTRAL 2028'DE HAZIR

Türkiye'nin ikinci nükleer santrali 4 bin 560 megavat kapasiteyle Japon-Fransız ortaklığıyla Sinop'ta kurulacak. Sinop NPP -1 reaktörünün inşaatına 2020’de başlanıp 2025’te bitirilmesi planlanıyor. Sinop NPP -2 reaktörü 2021’de başlayıp 2026’da, Sinop NPP -3 reaktörü 2022’de başlayıp 2027’de, son reaktör olan Sinop NPP -4 ise 2028 yılında tamamlanacak.

Sinop İnceburun mevkiinde yapılacak olan santral için son olarak geçtiğimiz ocak ayında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. ÇED sürecinin sona ermesiyle birlikte gerekli lisansların alımına geçilecek. Kurulacak olan santralin 1120 MW’lik 4 reaktör ünitesiyle toplam 4.480 MW kurulu güce sahip olacağı söyleniyor.

ÜÇÜNCÜ NGS İÇİN FAVORİ İĞNEADA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Petrol kongresinde, Türkiye’nin üçüncü nükleer santral için çalışmaların başladığını belirtmişti. Ayrıntıları henüz belli olmayan santral için ise kulislerde Kırklareli'ne bağlı İğneada mevkiinin adı geçiyor.

Elektriğin yüzde 11’i nükleer santralden

Dünyada 1950’li yıllarda kurulmaya başlanan nükleer santrallerin, küresel enerji üretimindeki payı yüzde 11’e ulaştı. Halen 32 ülkede kurulu 448 nükleer reaktörün toplam kapasitesi 391 bin megavatı geçiyor. Fransa sahip olduğu 58 reaktörle elektrik ihtiyacının yüzde 72,8’ini söz konusu kaynaktan sağlayarak öne çıkıyor. Bu alanda Fransa’yı elektrik ihtiyacının yüzde 54,1’ini nükleer enerjiden karşılayan Slovakya, yüzde 51,3 ile Macaristan, yüzde 51,2 ile Belçika ve yüzde 50,2 ile Ukrayna takip ediyor. Mevcut kurulu güç bile enerjinin arz güvenliği açısından tartışmasız bir kaynak haline geldi.

62. NÜKLEER ŞANTİYESİ AKKUYU

Çin, Rusya, Hindistan başta olmak üzere dünyada 16 ülkede, yaklaşık 61 bin 264 megavatlık 61 nükleer reaktörün inşaatı devam ediyor. Akkuyu NGS’nin ilk ünitesiyle bu rakam 62’ye ulaşacak. Dünya genelinde inşaat halinde bulunan nükleer reaktörler ise şöyle:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/12/07/resized_91043-9f563b4954.jpg

7/24 üretim

Temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu NGS'nin, Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Albayrak, "Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz. 20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz. Akkuyu NGS Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacak” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/04/12/10/resized_013da-e5f587acberat.jpg

Büyük hamle

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin’in Mersin’deki temel atma töreninde video konferans yoluyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne bağlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Elvan, bağlantıda yaptığı konuşmada, tarihi bir günde olduklarına vurgu yaparak Mersin ve Türkiye’nin nükleer teknolojiyle tanışmanın ilk adımını attığını ifade etti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Türkiye’nin önünü açacak ve ülkeyi daha iyi noktalara getirecek bir adım olduğunu ifade eden Elvan, Akkuyu NGS’nin yeni istihdam imkanları sağlayıp bölge ekonomisini güçlendireceğini söyledi.