Savunmada yeni seferberlik lazım

Savunma ve havacılık ihracatında "seferberlik" çağrısında bulunan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sektördeki başarının artarak sürmesi için tüm paydaşların katkı verdiği bir anlayışı geliştirmek gerektiğini söyledi. Demir, "Türkiye'nin alanda 2023 ihracat hedefi 10,2 milyar dolar. Parça üretmenin ötesine geçmeliyiz" dedi.

Haber Merkezi
ATAK Helikopteri

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı sektörün paydaşlarını bir araya getirdi. Dün başlayan ve bugün de devam eden oturumlarda; savunma sanayinin geleceği tartışıldı. Sektörde faaliyet gosteren özel ve kamu şirketlerinin büyük ilgi gösterdiği konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayisi ürünlerinin belirli alanlarda dünyada en iyiler arasında yer alması ve bu yolla ihracatın artırılması için tüm sektörün "seferberlik" içinde hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/01/02/13/resized_bb9b3-2e69727236737889.jpg

POTANSİYEL PAZARLAR BİZİ BEKLİYOR

Demir, savunma ve havacılık sanayisindeki potansiyel pazarların henüz Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde yer almadığına değinerek, "Üzerinde durduğumuz, büyük potansiyel gördüğümüz Güneydoğu Asya, Orta ve Latin Amerika, Afrika gibi pazarlarda yer bulmanın yöntem ve stratejilerini sektörle birlikte ortaya koyacağız" dedi. Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisindeki 2023 ihracat hedefinin 10,2 milyar dolar olduğunu anımsatan Demir, şunları kaydetti: "Buralara erişmek için oyun değiştirici yeni yöntemler, yaklaşımlar koymak gerekiyor. Bu alana girdiğimizde, bu alanda önümüzü tıkaması muhtemel bazı kısıtları kaldırdığımızda ki önümüzdeki 3-4 yılın amacı olmalı."

RAHAT TANITIM MÜMKÜN

Şu andaki gidişatı değiştirecek bir ivme gerektiğini aktaran Demir, "Bunu sağlamanın yolu da ülke bazında ortaya koyacağımız bazı tedbirler olacaktır. Bu da sadece sektörün yapabileceği şeyler değil. Çeşitli teşvik, kredi mekanizmaları, uluslararası ilişkilerde geliştirilecek yöntemler, devlet başkanları seviyesinde ziyaretlerde gündeme getirilecek konular, siyasi analizler gibi bir dizi parametre var" ifadelerini kullandı. Türk savunma sanayisi ürünlerini alanda gösterdikleri performansla diğer ülkelere çok rahat tanıtabildiklerini vurgulayan Demir, şunları söyledi: "Bunun yanında özellikle belirli alanlarda öne çıkıp Türkiye'nin belirli ürünleri ya da alt sistemlerinin dünyada en iyi veya en iyiler arasında olduğunu çok net göstermemiz gerekiyor. Bu konuda teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarına odaklanmamız ve sonuç almamız gerekiyor. 1-2 alanda en iyiler arasında olmak diğer alanlardaki algıyı da değiştirecektir. Teknoloji, Ar-Ge yol haritamızda belirli konuların üzerinde durup, o konularda sektör olarak toptan bir seferberlikle en iyi olmanın yollarını bulmamız gerekiyor."

EKONOMİ
Bakan Varank Avrupa'nın en büyük özel markalı sakız üreticisi CCC'yi ziyaret etti