Sanayi 4.0'ın yeni mesleği CDO

'Sanayi 4.0' çağına girilmesiyle birlikte tüm dünyada şirketlerin dijital dönüşüm seferberliğine başlaması, CDO (Dijital Dönüşüm Lideri) pozisyonlarının giderek ilgi görmesini de sağladı. CDO pozisyonunda Türkiye'de şu an yaklaşık 70 kişi bulunurken dünyada yıl sonu hedefi ise 2 bin 500 kişiye ulaşmak.

Yeni Şafak Abdullah Kaya

CDO; İngilizce açılımıyla Chief Digital Officer ya da Türkçe ifadesiyle Dijital Dönüşüm Lideri. Sanayi ve bilişim teknolojisinin entegre edildiği 'Sanayi 4.0' çağıyla birlikte etkinliğini tüm dünyada hızla artıran bu yeni yönetici profili, Türkiye'deki şirketlerinde yönetici ağına dahil olmaya başladı. Şirketlerdeki dijital dönüşümün başkanları olan CDO'lar, dijital stratejilerinin oluşturulmasından ve uygulanmasına kadar tüm dijital aktivitelerden sorumlu oluyor. 2014 yılında Türkiye'de CDO oluşumunun kurulmasına öncülük eden Bülent Kutlu, CDO'ların süreç yönetimi, satış, pazarlama ve bilişim teknolojileri alanlarının hepsinde deneyim kazanmış, yönetim kurulu ya da genel müdürlere bağlı çalışan genel müdür yardımcısı seviyesindeki üst düzey yöneticiler olduğunu belirtiyor. Yeni Şafak'a konu hakkında bilgi veren Kutlu, CDO ve CDO'ya bağlı ekiplerin şirketler içinde doğru konumlanmalarını sağlamak amacıyla önemli kuruluşlara mentör ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

DÜNYADA YIL SONU HEDEFİ 2 BİN 500 KİŞİ

Söz konusu kavramın 2003 yılında ortaya çıktığını belirten Kutlu, bilişim teknolojisini merkezine alarak yoluna devam eden şirketlerin özellikle son beş yılda tüm dünyada kurumsal operasyon odaklı sistemlerden müşteri odaklı sistemlere geçiş yapmaya başlamasıyla CDO'ların daha da önemli bir pozisyona geldiğine dikkat çekti. Kutlu, “Bu durum CDO atamalarında da önemli bir artış sağladı. Şuan hali hazırda dünyada 2 bin üzerinde CDO olarak atanmış yönetici var. 2016 yılı sonunda bu sayının 2 bin 500'e ulaşması bekleniyor” diye konuştu.

Şirketler dönüşüyor

Özellikle dünya çapında şirketlerin önem verdiği CDO yöneticilerinin her geçen gün arttığını dile getiren Kutlu, bunlara örnek olarak da McDonald's, Starbucks, Citi Group, IBM, SAP, Renault gibi küresel markaları gösterdi. Türkiye'de de direk veya dolaylı CDO atamasını yapmış kurumlar olduğundan bahseden Bülent Kutlu, “Ülkemizde 2014 yılında sadece birkaç kişi olan CDO sayısı şimdilerde 70li sayılara ulaşmış durumda. Bazı şirketlerimiz CDO ataması yaparken bazıları ise CDO'ya karşılık gelen atamalar yapıyorlar” ifadelerini kullandı.