‘Sağlık Market’le 2 milyar lira tasarruf

Sağlık Bakanlığı’nın, tıbbi cihazları daha hızlı ve uygun fiyata tedarik etmek için hayata geçireceği “Sağlık Market” projesiyle 2 milyar liralık tasarruf sağlanacak. Özel hastaneler ve üniversiteler de indirimli fiyatlardan yararlanabilmek için sıraya girdi. “Sağlık Market”in bir diğer hedefi yerli üreticiyi desteklemek.

Cahit Saraçoğlu
‘Sağlık Market’ uygulaması ile yaklaşık 2 milyar liralık tasarruf sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı, uygun fiyata ilaç ve tıbbi cihaz alımını kolaylaştıracak ‘Sağlık Market’ projesiyle 2 milyar TL tasarruf hedefliyor. Yetkililer, özel hastanelerin de sırada olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ilaç, sarf malzemeleri ve tıbbi cihazların alımı konusunda başlatmaya hazırlandığı ‘Sağlık Market’ projesinin sağlayacağı tasarruf netleşti.

Bakanlığın üzerinde yaptığı çalışmaya göre alımların Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden yapmayı planladığı ‘Sağlık Market’ uygulaması ile yaklaşık 2 milyar liralık tasarruf sağlanacak. Bakanlık ilaç, tıbbi cihazların daha hızlı ve uygun fiyata tedarik edilmesi için hayata geçireceği "sağlık market" projesiyle yerli üreticinin desteklenmesini hedefliyor. Uygulama aynı zamanda 100 günlük eylem planında da yer alıyor. Yerli firmalara yüzde 15’lik avantaj sağlayacak uygulama ile yerlilik oranlarını yüzde 20’lere taşıması bekleniyor. Büyük çoğunluğu ithal olan ürünlerin toplu alımlardaki indirimlerinin cari açığa olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

FİRMA OTURDUĞU YERDEN İHALEYE KATILACAK

Bakanlığın Devlet Malzeme Ofisi üzerinden gerçekleştireceği alımlar online ihale yöntemi ile yapılacak. İhaleye katılacak firmaların kendi büro ya da ofislerinden ve kendi illerinden katılabilecek. İhalede hiçbir şekilde hangi firmanın girdiği belli olmaması için kod numarası ile online bağlantılı fiyat teklifleri alınacak. Online ihalede uygulanacak yöntemle ilgili çalışmalar sürerken, ihaleyi kazanan firmanın yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde bir cezai müeyyide ile de karşılaşması gündemde. Konu bu yönüyle de değerlendiriliyor. İkinci bir yöntemde ise birincinin sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde ihalenin ikinci teklifi verende kalması da olabilecek.

STOK GÜN SAYISI VE MALİYET YARIYA İNİYOR

Bakanlık yetkilileri online ihale yönteminin hızlı oluşu sayesinde, bir ürünün stok gün sayısının 60 günden 30 güne kadar inmesi imkanının doğacağını belirtiyor. Stok maliyetinin yarı yarıya düşeceğini kaydeden yetkililer, bugün 600 milyon lira olan stok maliyet oranlarının 300 milyon liraya kadar gerileyeceğini hesap ettiklerinİ ifade etti. Uygulama ile yerlilik oranında ise başlangıçta yüzde 20, toplu alımların sağlayacağı imkanlardan doğan tasarruf oranının ise yüzde 30’larda olacağı kaydedildi.

ÖZEL HASTANELER VE ÜNİVERSİTELER SIRADA

Türkiye genelinde ithal ağırlıklı ilaç, sarf malzemeleri ve tıbbi cihazların bütçe üzerinde oluşturduğu yükü düşürecek asıl adımın ise özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin talebiyle ortaya çıktı. Yeni Şafak’a bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ‘sağlık market’ yöntemi ile ilaç, sarf ve tıbbi cihaz alımlarında yaşanacak indirimli ucuz imkanlardan özel hastanelerin de faydalanmak için talepte bulunduğunu dile getirdi.

EKONOMİ
2. elde 400 bin artış

GÜNDEM
Otobüslerde köşe bucak temizlik

EKONOMİ
Oto üretiminde duraklama yok

HAYAT
Yurt mu ev mi? Öğrenciler rahatlık veliler güvenlik istiyor