Dünyada sadece birkaç ülkede var

Aselsan'ın Türk Polisi için ürettiği Kaplan Bomba İmha Robotları yurt genelinde başarıyla hizmet veriyor. Son teknoloji ile donatılan bu yeni nesil ürün dünyadaki benzerleri arasından üstün özellikleri ile ayrışıyor.

Yeni Şafak Büşra Soyal
Milli olarak geliştirilen Kaplan -30 ile 69 derece sıcaklıklar arasında çalışabiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan savunma sistemlerinde özgün yurt içi geliştirme projelerine büyük önem veriliyor. Savunma sanayi şirketleri, teknolojinin yurt dışından satın alınması yerine ülkemizde üretilmesi ve geliştirilmesi için büyük çaba sarf ediyor. Bu bağlamda Türk savunma sanayisinin öncü kuruluşları arasında yer alan Aselsan, el yapımı patlayıcıların zorlu koşullar altında, güvenli bir mesafeden etkisiz hale getirilmesi için 'Kaplan' bomba imha robotunu geliştirdi. Son teknoloji ile donatılan, gücü, sağlamlığı ve kullanım kolaylığı ile dikkat çeken insansız kara aracı, özgün projeler arasında dikkat çekiyor. Şüpheli bir nesneyi 500 metreden inceleyebilen sistemde 7 eksenli bir robot kol bulunuyor. Kayalık araziler, dik yamaçlar ve merdivenlerde, kar ve çamur gibi zorlu koşullarda üstün hareket edebilen Kaplan, en zor zeminlerde bile kullanıcısına rahat nefes aldırıyor. Zorlayıcı şartlarda kullanıma hazır Kaplan'ın kontrol konsolu, ara yüzleri sayesinde kullanıcıya zor durumlarda destek vererek iş yükünü hafifletecek ve durum farkındalığını artıracak şekilde tasarlandı. Bu yeni nesil aracın donanımı güvenilir, denenmiş, askeri standartlarda ürünlerden seçildi, tüm sistem kapsamlı çevre şartları testlerinden geçirilerek zorlayıcı şartlar için kullanıma hazır hale getirildi.Birçok görevde kullanılabiliyor Modüler yapısı sayesinde görev gereksinimlerine göre farklı faydalı yükler ile kolaylıkla donatılan Kaplan, keşif gözetleme, toprağa gömülü mayın veya uzaktan komutalı patlayıcıları tespit ve imha etme, elektronik harp gibi birçok görevde de kullanılabiliyor.

-30 ile 69 derecede çalışabiliyor

4 saati aşan süre zarfında çalışabilen bomba imha robotunu kullanan görevli, bir aracın altına veya bir menfezin içine yerleştirilmiş nesnelerin görüntülerini, robot kolu üzerindeki kameralar sayesinde canlı olarak uzak komuta biriminde izleyebiliyor. Bu görüntüler kaydedilebilirken ortam dinlemesi de yapabiliyor. Kontrol konsolunda yer alan 3 boyutlu robot görüntüsü ile görüş alanında olmadığı zamanlarda bile, tüm hareketleri izlenebiliyor. Birçok kentte görevde Yurt içindeki birçok kentte görevini başarılı bir şekilde sürdüren Kaplan, yurt dışındaki örneklerine nazaran gelişmiş özellikleriyle beğeni topluyor. Yetkililer bu teknolojiye dünyada çok az ülkenin sahip olduğunu belirtiyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/07/08/09/52/resized_7e6cb-1ca47d681.jpg

EKONOMİ
Yapboz gibi yüzen köprü

EKONOMİ
'Hayal proje' 7 yıl sonra tamam

EKONOMİ
Türk savunmasının 'gizli' devi: Milli Denizaltı