S-400 korkusu F-35'i yasaklattı

Türkiye’nin acil ulusal güvenlik ihtiyacını gidermek amacıyla, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini bahane eden ABD Senatosu Türkiye'nin Lockheed Martin üretimi F-35 savaş uçaklarının alımının da yasaklanmasının öngörüldüğü önergeyi kabul etti.

Yeni Şafak
F-35 savaş uçağı

ABD Senato komisyonu, Türkiye'nin F-35 uçakları almasının yasaklanmasını da içeren 716 milyar dolarlık savunma politikası yasa teklifi önergesini kabul etti.

NDAA adlı savunma yetki yasasına Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi senatör Thom Tillis tarafından verilen değişiklik önergesinde, Amerikalı rahip Andrew Brunson'un Türkiye'de tutuklu bulunması nedeniyle, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması istendi.

S-400 KORKUSU

Önergede NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 yerden-havaya füze bataryaları alma kararı da eleştiriliyor. Senatör Shaheen'in makamından yapılan açıklamada Türkiye'nin Rus füzeleri satın alma girişiminin Amerikan yasalarına aykırı olduğu iddia edildi.

GÜNDEM
F-35’ler olmasa da olur

MİSİLLEME YAPILACAĞI AÇIKLANMIŞTI

Sınırları boyunca Irak ve Suriye'de yaşanan çatışmalar ile bölgedeki örgütlerin saldırılarına karşı koymak için bu sistemleri satın almak isteyen Türkiye, F-35 uçaklarını alımının engellenmesi halinde, buna karşı misilleme yapacağını açıklamıştı.

100 ADET ALIM İÇİN GÖRÜŞÜLÜYORDU

Türkiye 100 adet F-35 uçağı satın almak istiyor. Ayrıca Amerikan Patriot hava savunma sistemi alımı için de Washington ile görüşüyor.

GÜNDEM
S-400 korkusu bitmiyor

NİHAİ METİN ONAY BEKLİYOR

Ulusal savunma yetki yasasının (NDAA) Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen farklı versiyonlarının uzlaştırılmasından sonra, ortaya çıkan nihai metin iki mecliste de ayrı ayrı oylanacak.

ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE VAR

Türkiye, radara yakalanmama özelliği olan F-35 uçaklarından 100'den fazla satın almayı planlıyor. Türk şirketleri, F-35 için parça üretimine katılıyor. Türkiye'nin ilk F-35'i bu yıl içinde teslim almaya başlaması bekleniyor.

EKONOMİ
ABD ve Türkiye arasında F-35 anlaşması