Rüya gibi test sürüşü

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında yolcu ve yük taşıyacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde sona gelindi. Türkiye etabı tamamlanan projenin Gürcistan kesiminin test sürüşü yapıldı. Test sürüşü sırasında konuşan Ulaştırma Bakanı Arslan, “Hayal gibi görünen bir süreçti. Bakü’den kalkan bir trenin Tiflis ve Kars’a gitmesine eşlik ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak Yasin Yılmaz
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda sona doğru

Türkiye’yi doğusundaki ülkelere bağlayacak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi’nin Gürcistan etabı da tamamlandı. Geçtiğimiz ay Türkiye etabında yapılan test sürüşlerinin ardından dün de Gürcistan kısmında test sürüşleri başlatıldı. Yılda milyonlarca yolcu ile 15-20 milyon ton yük taşıması hedeflenen projenin Tiflis-Kars hattındaki test sürüşüne Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gürcistan Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ile Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Gurbanov katıldı.

TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

Trende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan, üç ülkenin gerçekleştirdiği dünya çapındaki bu projenin, ekonomik ve beşeri ilişkilerin gelişmesi adına çok önemli olduğunu söyledi. Arslan, projenin fizibilite çalışmalarına değinerek, “Bakü’den kalkan bir trenin kesintisiz Tiflis’ten Kars’a gitmesine test anlamında eşlik ediyoruz. 19 Temmuz’da parça parça yaptığımız seyahatlerdeki tüm eksikliklerin giderildiğini görüyoruz. Bundan sonra kesintisiz test taşımacılığı yapılacak aşamaya gelmiş durumdayız. Adeta bir rüyayı, bir tarihi gerçekleştirdiler” dedi.

HAYAL GİBİ GÖRÜNÜYORDU

BTK Demiryolu’nun Azeri, Gürcü ve Türk halklarının kardeşliğini, dostluğunu pekiştirecek önemli bir proje olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle devam etti: “Üç ülke arasındaki görüşmeler neticesinde hayal gibi görünen bir süreç bu hale geldi. Ben de bürokrat olarak bu ekipte yer alma şansı yakaladım. O günden bugüne bazen sıkıntılı süreçler yaşandı bazen de anlaşamıyor muyuz, olmuyor mu diye tereddüt ettiğimiz zamanlar oldu. Üç ülkenin dostluğunun, böyle bir proje için iradesini ortaya koyacağını o gün de görmüştük.”

Çalışmalar neticesinde başlangıçta 1 milyon, gelecek süreçlerde yaklaşık 6,5 milyon yolcu taşınmasının öngörüldüğünü dile getiren Arslan, ilk aşamada 3,5-4 milyon ton olan yıllık yük taşıma kapasitesinin de ilerleyen dönemlerde 15-20 milyon tona ulaşmasını beklediklerini bildirdi.