Rusya’ya çöp İsrail’e izleme

Ukrayna savaşı sonrası Rusya’nın kredi notunu çöp seviyesine indiren Fitch Ratings ve Moody’s, Filistin’e karşı işgal harekatı başlatan İsrail için sadece izleme kararı almakla yetindi. ABD merkezli iki kredi derecelendirme kuruluşunun, finansal cephede olduğu gibi savaş meydanında da yanlı bir tutum sergilemesi dikkat çekti.

Cabir Turğut
Arşiv.

Filistin’e karşı işgal harekatı başlatan İsrail'de ekonomi olumsuz etkilenirken, uluslararası kredi derece kuruluşları, finansal cephede olduğu gibi savaş meydanında da taraflı duruşlarıyla yine şaşırtmadı. Ukrayna topraklarını ilhakı sonrası çıkan yaptırımların ekonomi üzerindeki etkilerini gerekçe göstererek, Rusya’nın kredi notunu peş peşe çöp seviyesine indiren Fitch Ratings ve Moody’s, konu İsrail olunca sadece izleme kararı almakla yetindi.

TARTIŞMALI NOT KARARLARI

Fitch Ratings, hafta başında jeopolitik riskler nedeniyle İsrail'in "A+" olan kredi notunu negatif izlemeye aldığını duyurdu. Çatışmaların bölgedeki diğer aktörleri de içerecek şekilde tırmanması durumunda İsrail’in kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunan Fitch, yanlı bir tutum sergilediğini açıkça ortaya koydu. Moody's'in İsrail'e ilişkin kredi notu görünümü ise durağandı. Moody's'ten dün yapılan açıklamada, İsrail-Filistin arasında yaşanan "beklenmedik ve şiddetli" çatışma nedeniyle incelemenin başlatıldığı aktarıldı. Mevcut askeri çatışmanın İsrail'in kurumlarını, özellikle de politika yapıcılığının etkinliğini veya ekonomik gücünü maddi olarak zayıflatacağı sonucuna varırsa muhtemelen not düşüreceğini bildiren Moody's de tartışmalı bir karara imza attı.

KREDİBİLİTELERİNE GÖLGE DÜŞTÜ

Son yıllarda kredibilitelerine büyük oranda gölge düşüren ABD merkezli derecelendirme kuruluşları, değerlendirmelerini bir kez daha rasyonel temellere dayanarak değil, siyasi reflekslerle yaptıkları gerekçesiyle eleştiriliyor. Oysa Fitch, Ukrayna savaşının hemen ardından alelacele Rusya'nın notunu "BBB" seviyesinden "B" düzeyine çekmiş, ülkenin görünümünü de negatif olarak belirlemişti. Derecelendirme kuruluşu Moody's de ülke notunu "Baa3" seviyesinden "B3"e indirmişti. Hızını alamayan Moody's, Rusya'nın kredi notunu bir hafta içinde ikinci kez indirip, "B3"ten "Ca"ya düşürmüştü.

EKONOMİ
Bakan Işıkhan: Hedefimiz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek

ANASAYFA
Küresel şirketler işgalci İsrail’e yardım sırasına girerken Türkiye'de Filistin’i destekleyen yalnızca bir marka var

EKONOMİ
Cevdet Yılmaz: Dezenflasyon süreci 2024'ün ikinci yarısı başlayacak