'Rusya-Türkiye ortak yatırım fonu çok önemli bir adım'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "İki ülke iş adamlarının birbiriyle yapacağı çalışmalar için ortak yatırım fonu oluşturulması önemli. Çünkü belirli bir yatırımı finanse edecek yeni bir mekanizmadan bahsediyoruz. Bu da net şekilde her iki ülke için önemli bir adım" dedi.

Yeni Şafak
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin bildirinin olası sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

Vardan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev'in görüşmesi sonrası iki ülke arasında imzalanan ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin bildirinin olası sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya ile Türkiye'nin birbiri için önemine dikkati çeken Vardan, iki ülke arasında yaşanan hafif kırılganlık döneminin kısa süre içinde eskiye döneceğini daha önceden dile getirdiğini anımsattı.

Başkan Vardan, şöyle devam etti:

"Bugün gelinen noktada, Sayın Putin burada. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Putin aslında aynı mesajları vermeye çalışıyorlar. İki ülke de aslında birbiri için oldukça önemli. Ve bu iki ülkenin ilişkisi bölgenin refah ve huzuru için çok önemli. İki ülke iş adamlarının birbiriyle yapacağı çalışmalar için ortak yatırım fonu oluşturulması anlamlı.Belirli bir yatırımı finanse edecek yeni bir mekanizmadan bahsediyoruz. Bu da net şekilde her iki ülke için önemli bir adım. Bu fon, iki ülke iş adamlarının ortak projeleri için önümüze önemli bir kapı açacak."

DÜNYA
Türk Akımı'nda imzalar atıldı

"Vizelerin kaldırılması iş adamları için önemli"

Vardan, Rusya'da Türk iş adamlarına vizelerin kaldırılması konusunun da kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü siz eğer bir ülkeyle iş yapacaksanız o ülkeye rahatlıkla girip çıkmanız lazım. Önceden bu çok rahat bir hale gelmişti fakat uçak krizinden sonra bu süreç sekteye uğradı. Şimdi onun yeniden toparlanması çalışmaları sürüyor. Rus tarafı da konuya ilişkin, kurallar çerçevesinde, bu vize serbestliğinin de yapılması gereken işlerle beraber yapmayı düşünüyorlar. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkan güvenlik hadiselerinden dolayı bu işi biraz daha kayıt altına almaya çalışıyorlar sanırım. Açıkçası bizim eski haliyle Rusya'ya rahatlıkla girip çıkabiliyor olmamız lazım."

Vardan, vizelerin kaldırılmasının iki ülkenin ticaret hacmine çok olumlu yansımaları olacağının altını çizerek, Türk iş adamları için aradaki ticaret hacmi dikkate alındığında, Avrupa Birliği ve Rusya pazarındaki vize serbestliğinin gerekli ve önemli olduğunu söyledi.

"2017'de kayıpların önemli kısmı telafi edilir"

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin tekrar iyileşmesinin ve karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesinin iş adamlarını çok mutlu ettiğini belirterek, "İmzalanan anlaşma çok önemli. Karşılıklı güvenin tekrar oluşturulmasına katkı sağlayacak" dedi.

İstanbul'da yarın Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 14. Dönem Toplantısının gerçekleştirileceği bilgisini veren Özilhan, inşaat, tarım ve turizm ana başlıkları altında görüşmelerin gerçekleşeceğini, iş adamlarının tekrar bu platformda buluşacağını anlattı.

Özilhan, "Yani ilişkiler hızla ısındırılıyor. Tekrar eski seviyesine çıkması için önemli adımlar atılıyor. Bu da bizi memnun ediyor." diye konuştu.

Yılın ilk 8 ayında Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde yüzde 35'lik daralma yaşandığını aktaran Özilhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ortak yatırım fonu ile gerek Rusya'da gerek Türkiye'de karşılıklı yatırımlar yapılacak ve bu da ülkelerin iş ilişkilerinin geliştirilmesi açısından çok önemli. Ayrıca psikolojik olarak karşılıklı güvenin oluşturulması açısından da katkı sunacak. Bu fonlar hem Türkiye'de hem Rusya'da yatırıma dönüşecek.Elbette ilişkilerin eski düzeyine gelmesi biraz zaman alacak. Turizmle ilgili gelişmeler var ama bunun organize olması zaman alıyor. 2017 yılı için tekrar belirli seviyelere geleceğine inanıyorum. Aşama aşama tekrar eskiye döneceği kanaatindeyim. 2017'de kayıpların önemli bir kısmı telafi olur. 2018'de de önceki rakamlara tekrar ulaşılabilir."