Reel sektöre ve vatandaşa bütçe desteği

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesi olan 2019 yılı bütçe teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Reel sektör için 2019 bütçesinden 32,8 milyar TL destek sağlayacağız” dedi.

Haber Merkezi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Gelecek yılın bütçesinden her kesime destek çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Gelir politikalarımızı 2019'da gerekli mali alanın temini suretiyle makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi doğrultusunda yürüteceğiz. Reel sektör için 2019 bütçesinden 32,8 milyar TL destek sağlayacağız” dedi.

Albayrak, 2019 yılında bütçeden yatırımlar için de 65,1 milyar TL kaynak ayırdıklarını kaydetti. Emeklileri, çalışanları, reel sektörü destekleyici tedbirlerin olduğu bir bütçe hazırladıklarını belirten Albayrak, gelirlerin de arttığını, turizm gelirlerinin yıl sonunda 29 milyar dolara yükselmesini beklediklerini söyledi.

ÖDENEK ARTACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Yıl sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 821,8 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira, faiz dışı dengenin de 4,3 milyar lira olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bütçe açığının, başlangıç hedefinin 6,2 milyar lira üzerinde gerçekleşmesini ve açığın milli gelire oranının yüzde 1,9 olmasını öngörüyoruz” dedi.

157 MİLYAR LİRA SAĞLIĞA AYRILDI

Sağlık alanında yapılan reformlarla vatandaşlara sunulan sağlık hizmetinin kalitesini artırdıklarını anlatan Albayrak, “Bu kapsamda, ruhen ve bedenen sağlıklı nesillerin yetişmesi için sağlık alanındaki harcamalarımızı artırdık. Bu amaçla 2019 yılında bütçemizden sağlığa yaklaşık 157 milyar TL kaynak ayırdık. 2002 yılında yüzde 11,3 olan sağlık harcamalarının bütçe içerisindeki payını 2019 yılında yüzde 16,3’e çıkardık” diye konuştu.

26,5 MİLYAR LİRA TARIMA GİDECEK

2019 yılında bütçeden yatırım ödenekleri dahil tarıma ayrılan kaynak toplamı 26,5 milyar lira. Bu kapsamda; Tarımsal destek programları için 16,1 milyar TL, Tarım sektörü yatırım ödenekleri için 5,1 milyar TL, Tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı, ihracat destekleri ve diğer tarımsal destekler için 5,3 milyar TL, kaynak ayrılıyor.