Putin'in ruble ile gaz satışı kararına ilk tepkiler

Rusya lideri Putin'in dost olmayan ülkelere doğalgazı ruble ile satacakları yönündeki açıklaması tartışmalara neden oldu. Japonya'da ise konunun netleşmesi bekleniyor. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki konuyu tam olarak anlamadıkları için ilgili bakanlıklarla değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Foto: Arşiv.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkenin en önemli ihraç kaynaklarından biri olan doğalgazı dost olmayan ülkelere ruble ile satma kararı yankı bulmaya devam ediyor.

Japonya'da ise konunun netleşmesi bekleniyor. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki konuyu tam olarak anlamadıkları için ilgili bakanlıklarla değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Putin'in kararı doğalgaz piyasasında ses getirmiş, Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 34'e varan yükseliş kaydetmişti.

DÜNYA
Ukrayna Rus gemilerini vurdu

PUTİN'DEN TARTIŞMA YARATAN KARAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) mal tedarikinde ödemeyi dolar veya euro ile almanın artık anlamsız olduğunu belirterek, “Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz” demişti.

Söz konusu değişikliğin yalnızca ödemelerdeki para biriminde değişiklik yaratacağını belirten Putin, “Rusya, daha önce imzalanan sözleşmelerde belirlenen fiyat ve hacim esaslarına göre doğalgaz arzını sürdürecektir. Bazı meslektaşlarımızın aksine, güvenilir bir ortak ve tedarikçi olarak ticari itibarımıza değer veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Putin, doğalgaz satışında ödemelerin rubleye çevrilmesine yönelik sürecin başlatılması için Rus hükümetine ve Gazprom'a talimat verdiğini sözlerine ekledi.

HAYAT
Hollanda fişini çekecekti: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirilen Dilara'dan güzel haber

GÜNDEM
Brent petrolün varil fiyatı küresel olayların etkisiyle artıyor

GÜNDEM
ABD'nin ham petrol stokları azaldı