Yüksek teknoloji üretmek isteyen Türkiye, üniversitelerin yüzlerini sanayiye dönmesi için kolları sıvadı. Artık şirket kuran, patent sahibi olan ve teknoloji odaklı proje geliştiren akademisyenlerin doçentlik ataması kolaylaşacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üniversitelerin sanayinin ihtiyaçlarına göre çalışması için yeni bir proje hayata geçiyor. Üniversite sanayi işbirliğini artırmak için atılacak adımlar şöyle: Her yıl Başarı Para Ödülleri verilecek. Üniversite ve sanayici ödüllendirilecek.
ŞİRKET KURANA DOÇENTLİK
Doçentlik atamasında bilimsel yayınlar dışında şirket kurmak, patent sahibi olmak ve sanayi ile ortak proje yürütmek gibi kriterlere bakılacak. Profesörlüğe atamada da bu alanda çalışanlara öncelik verilecek. Akşam'ın haberine göre, hocaların seminer ve konferans giderleri karşılanacak.
PATRONLAR DERS VERECEK
Akademisyenler, teşvik priminden yararlanacak ve fazla maaş alacak. Sanayideki yüksek lisanslı ve doktoralı personel de üniversitelerde ders verecek. Kamu alımlarında üniversite-sanayi işbirliği ile üretilen ürünlere öncelik verilecek.
Seçmeli ders: 'Girişimcilik'
Öğrencilere, üniversitenin anlaştığı bir firmada çalışma imkanı sağlanacak. Öğrenciler, yurt dışındaki araştırma merkezlerine de gönderilecek. Makine, kalıp, tekstil, CNC programları açılacak. Girişimcilik ve proje geliştirme dersleri seçmeli olacak.