Pilicin etini Irak'a ayağını Çin'e gönderiyoruz

Türkiye'nin kanatlı eti ihracatında ilk sırada yer alan Irak'a satışlar yılın 9 ayında yüzde 49 artarken, dünyanın en büyük tavuk ayağı pazarı olan Çin için Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 75 artışla 46,5 milyon dolara ulaştı.

Yeni Şafak
Kanatlı eti ürünleri ihracatında artış sürüyor.
Kanatlı eti ürünleri ihracatında artış sürüyor.
Kanatlı eti ürünleri ihracatında artış sürüyor.
Kanatlı eti ürünleri ihracatında artış sürüyor.
Kanatlı eti ürünleri ihracatında artış sürüyor.

Piliç başta olmak üzere kanatlı eti ürünleri ihracatında artış sürüyor.

Piliç ayağı tüketiminin yoğun olduğu Çin'e yapılan ihracatta da son yıllarda gözlenen hareketlilik devam ediyor. Türk kanatlı sektörünün Çin Halk Cumhuriyeti pazarı için Hong Kong, Tayvan ve Vietnam'a yaptığı tavuk ayağı ihracatı, bu dönemde yüzde 75 artışla 46,5 milyon dolara ulaştı.

Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik yaptığı açıklamada, üretim kapasitesini artıran sektörün ihracat pazarlarında da etkinliğini artırdığını söyledi.

İhracatın yüzde 63'lük bölümünün Irak'a yapıldığına işaret eden Gedik, "Irak'a başta bütün piliç olmak üzere tüm parçalar gidiyor. Bölgedeki siyasi krizin sektörü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü alternatif gümrük kapılarıyla Türk pilici Irak'a girmeye devam edecektir" dedi.

"Oldukça değerli bir ürün"

Sektör için yıllardır ekonomik bir değeri bulunmayan tavuk ayağında ise Çin'e yapılan ihracatın hızla arttığına dikkati çeken Gedik, iki ülke arasında kanatlı eti ticareti için anlaşmanın olmaması nedeniyle satışların Hong Kong, Vietnam ve Tayvan gibi ülkeler üzerinden yapılabildiğini dile getirdi.

Yurt içinde de kişi başı piliç tüketiminin her geçen yıl arttığına, 20 yıl önce 6 kilogram olan kişi başı tüketimin bu yıl 15 kilograma ulaştığına dikkati çeken Gedik, Avrupa ülkeleri ve ABD'de tüketimin yıllık 30-35 kilograma yükseldiğini, Türkiye için de böyle bir projeksiyona göre yatırım planı yaptıklarını anlattı.

Sektörün yıllar itibarıyla, kuş gribi vakalarının çıktığı dönemler dışında düzenli bir büyüme grafiğine sahip olduğunu, firmalarının da bu tabloda sağlıklı büyüyen kurumlar arasında yer aldığını dile getiren Gedik, geçen yıl yüzde 25 büyüyerek sektörde ilk 6 arasına girmeyi başardıklarını ve 800 milyon liralık ekonomik değer ürettiklerini kaydetti.

EKONOMİ
Beyaz et sektörü büyüdü mısır üretimi yüzde 81 arttı

EKONOMİ
19 piliç şirketine soruşturma açıldı

EKONOMİ
1994'de kadar atıktı: Şimdi milyon dolarlar kazandırıyor