Petrolde yerli üretimin payı artıyor

Petrol üretimini hızla artıran Türkiye, bu sayede enerjide dışa bağımlılığını da azaltıyor. Gabar’da üretimin başlamasıyla şu anda tüketimin yüzde 9,5’i yerli üretimden karşılanıyor. 2024 sonunda günlük 100 bin varil petrolün üretileceği Gabar sayesinde bu oran yüzde 20’ye yaklaşacak.

Burak Karaca
Arşiv.

Türkiye’nin cari açığında en önemlisi olan enerji kaynaklarında son yıllarda yerli üretim atağı yaşanıyor. Yenilenebilir enerji kapasitesinin yanı sıra, doğal gaz ve petrol keşifleri de Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından elini güçlendiriyor. Enerji ithalatının önemli sebeplerinden olan ham petrolde de günlük üretim 85 bin varile kadar çıktı. Türkiye’nin Gabar’daki petrol keşifleri günlük üretimin hızla artmasını sağladı. Şu anda 85 bin varillik günlük üretimin 25 bin varili Gabar’dan karşılanıyor. Gabar’daki üretimin yıl sonunda 35 bin varil/gün’e, 2024 sonunda ise 100 bin varil/gün’e ulaşması hedefleniyor.

2024 SONUNDA TÜKETİMİN %18’İ KARŞILANACAK

Şu anda Türkiye’nin günlük petrol tüketimi yaklaşık 900 bin varil seviyesinde bulunuyor. 85 bin varil üretimle bu tüketimin yüzde 9,5’i yerli üretimden karşılanıyor. Gabar’daki günlük üretimin yıl sonunda 35 bin varile yükselmesiyle, yerli üretimin payı yüzde 10,5’e yükselecek. 2024 sonunda Gabar’da günlük üretimin 100 bin varile yükselmesiyle ise tüketimin yaklaşık yüzde 18 seviyesine gelecek.

İTHALAT TEMMUZDA YÜZDE 20 AZALDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun temmuz ayına ilişkin "Petrol Piyasası Sektör Raporu"na göre, Türkiye'nin toplam petrol ithalatı içinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde 19,26 azalarak 2 milyon 417 bin 102 ton olarak gerçekleşti. Bu dönemde motorin türleri ithalatı yüzde 57,94 artışla 1 milyon 265 bin 470 ton seviyesinde gerçekleşti. İthalatın kalan bölümünü havacılık ve denizcilik yakıtları, benzin ve fuel-oil türleri ile diğer ürünler oluşturdu. Böylece, toplam ithalat temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,46 azalarak 4 milyon 121 bin 936 ton oldu.

EKONOMİ
Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

EKONOMİ
Trabzonspor'dan sermaye artırımına ilişkin kritik açıklama

EKONOMİ
Arçelik'in Whirlpool'u satın almasına AB'den onay çıktı