Petrol fiyatları durmuyor: Varil fiyatı 130 doları aştı

ABD ve Avrupa’nın Rusya’dan petrol ithalatını durdurmayı tartışması fiyatları uçurdu. Savaşın başladığı günlerde 98 dolar olan ham petrol varil fiyatı 130 doları aştı. Rusya petrol üretiminde yüzde 12,4’lük payla ikinci sırada bulunuyor. Ülke petrolden yılda 110 milyar dolar kazanıyor. ABD, alternatif olarak yaptırım uyguladığı Venezuela ve İran ile görüşüyor.

Ekonomi Servisi
Arşiv

Rusya-Ukrayna çatışmasının etkileri petrol piyasalarına sıçradı. Ham petrolde ABD'nin ithalatını durdurmayı tartıştıkları açıklaması dünya enerji piyasasında arz endişesi oluşturdu. Açıklamanın ardında petrolün varil fiyatı 140 dolara kadar yükseldi. 130 dolar civarında dengelenen varil fiyatın etkisiyle, diğer enerji kalemlerinin fiyatları da son yılların zirvesine yükseldi.

FİYATLAR EL YAKIYOR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/08/12/14/resized_a2a7a-f828d744adobestock_184484224.jpg

VARİL FİYATI 130 DOLARI GEÇTİ

Böylece, Avrupa'da doğal gaz fiyatları savaşın başından bu yana yüzde 160 artış gösterdi. AB ülkeleri, mevcut durumda doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan tedarik ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'ta 98,08 dolardan açılan Brent petrolün varil fiyatı dün itibarıyla yüzde 33,2 artarak 130,71 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı böylece, Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ENERJİ ŞİRKETLERİ RUSYA'DAN ÇEKİLDİ

ÇİN VE HİNDİSTAN ANA MÜŞTERİ

Petrolün varil fiyatındaki her 10 dolarlık artış Rusya'nın ihracat gelirine yıllık 20 milyar dolar katkı, ülke ekonomisinde de yüzde 1,5 büyüme sağlıyor. Dünyadaki en büyük petrol ithalatçısı 505 milyon tonla Çin olurken, ikinci sırada ise 227 milyon tonla Hindistan bulunuyor.

ABD çözüm arayışında

180 milyar $ petrol geliri var

Rusya, ocak ayında günlük toplam 10 milyon varil ham petrol üretimiyle dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumundaydı. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci ham petrol ihracatçısı konumundaki Rusya'nın günlük ortalama ihracatı yaklaşık 8 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Rusya'nın petrol ihracatının yüzde 60'ı OECD ülkelerine yapılırken, yüzde 20'si ise Çin’e gerçekleştiriliyor. Rusya'nın geçen yılki toplam emtia ihracatı yaklaşık 492 milyar dolarken, bu rakamın yüzde 37'si yani yaklaşık 180 milyar doları petrol oluşuyor.

ABD tansiyonu yükseltti

STRATEJİK REZERV PİYASAYA SÜRÜLDÜ

Rus petrolüne yönelik ambargo olasılığı gündeme gelirken, İran ile devam eden nükleer müzakere görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesi de dikkati çekiyor. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı 31 üye ülkesi de stratejik rezervlerinden 30 günlüğüne toplamda 61,7 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaşmıştı. Bu rakamın 30 milyon varilini ABD tek başına karşılayacak.

Danimarka artık gaz almayacak

EKONOMİ
Rusya'nın indirim hamlesi işe yaramadı: Petroldeki yükseliş durdurulamıyor

EKONOMİ
Petrolün ateşi sönmüyor: Brent petrol 8 yıldan bu yana en yüksek seviyeyi gördü