Pandemide teknoloji şirketleri kazandı: E-ticaret yüzde 25 büyüdü

Koronavirüs pandemisinde 1 yıl geride kalırken, bu sürede sektörel olarak en çok kazananlar arasında teknoloji şirketleri yer aldı. Teknoloji şirketlerinin ciroları tavan yaparken, evden çalışmada online toplantılar hayatımıza girdi. KOBİ’ler başta olmak üzere küçük esnaf mobil satışlarla tanışırken, e-ticaret yüzde 25 büyüdü.

Orhan Orhun Ünal
Onlarca yıl sürebilecek yeni teknolojilere uyum süreci, pandemi dolayısıyla neredeyse aylara sığdı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinde ilk vakanın 11 Mart’ta görülmesinin ardından geçen bir yıllık sürenin sektörel olarak kazananları arasında şüphesiz teknoloji açık ara önde olacaktır. İnsanlık, bazı teknolojik yeniliklere uyum konusunda onlarca yılda alacağı yolu, şu bir senede aldı denilebilir. İlk şoku ve paniği atlatmanın ardından eve kapandığımız günlerde teknoloji adeta yoldaşımız oldu. Sevdiklerimizle bu sayede haberleşirken, kısıtlama altındaki günler teknolojiyle geçti.

EKONOMİ
E-ticaret hacmi yüzde 93 arttı

CİROLAR TAVAN YAPTI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/12/01/26/resized_003dd-2eadf51bhomeoffice1.jpg

EKONOMİ
Evden çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yönetmelik yayımlandı: İşte çalışanların hakları

EVDEN ÇALIŞMAYA ALIŞTIK

Evde geçirilen zamanda sadece sosyal medya gibi dijital mecralara yönelmedik. Aynı zamanda evden çalışma ve online toplantılar da hayatımıza girdi. Hizmet sektöründeki birçok şirket, tam kapanma döneminde evden çalışma düzenine geçti. Yeni modelin faydalarını gören işletmeler süreci hızlandırırken, bazıları bu sistemi kalıcı hale getirmek için çalışmalara başladı.

7 SAAT 57 DAKİKAMIZI İNTERNETTE GEÇİRDİK

GÜNDEM
Okul alışverişi e-ticarete kaydı

E TİCARET YÜZDE 25 BÜYÜDÜ

E-ticaret, 2020 yılının mart ayından itibaren hiç hesapta olmayan bir şekilde, 3-5 yılda yaşayacağı ivmelenmeyi sadece 6 ay içine yaşadı. Bu durum e-ticaretin dijital dönüşümle birlikte daha da artacağını gösteriyor. 2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranı yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 25 oranında gerçekleşti. Öte yandan 65 yaş üzeri kesim de internet alışverişiyle yine bu dönemde tanıştı. McKinsey’in bir araştırmasına göre, 2020 yılında Avrupa’da ilk kez online alışveriş yapanların oranı yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 25 oldu.

EKONOMİ
Evden çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yönetmelik yayımlandı

Uzaktan eğitim dizüstü bilgisayarı uçurdu

Dijital yayınlar pazarı büyüdü

E-ticaretin büyümesi bir nebze de olsa KOBİ’lere derman oldu. Daha önce teknolojiye uzak duran küçük esnaf ve girişimcilerin uyumu hızlanırken, kısıtlamalar nedeniyle faaliyetlerine ara veren firmalar, e-ticarete yöneldi. Pandemi sürecinde işletmelerin pazarlama politikaları mobil ortama kaydı.