Otoda yeni kriz nikel ve paladyum

Rusya-Ukrayna çatışması global otomotiv üreticilerinde nikel ve paladyum krizine yol açtı. Dünyanın en büyük paladyum ve nikel madeni üreticileri arasında yer alan Rusya’nın yaptırımlardan sonra duran sevkiyatlarının çip tedarikini ve yedek parça üretimlerini zora sokarak dünyada 3 milyon aracın üretimini etkileyeceği öngörülüyor.

Şuayip Alabay
Arşiv

Rusya-Ukrayna çatışması çip krizinin ardından otomotivde yeni bir krize yol açtı. Dünyanın en büyük nikel ve paladyum üreticilerinden Rusya’ya karşı uygulanan yaptırım süreçleri hammadde ve bitmeyen çip tedarik sorununu daha da büyüttü. Öte yandan Avrupa’nın Asya lojistik yollarından biri olan Ukrayna’nın kapalı olması da Alman otomotiv endüstrisine darbe vurdu.

DEVLER RUSYA’DA ÜRETİMİ DURDURDU

NİKEL VE PALADYUM KRİTİK ÖNEMDE

Çatışmanın taraflarından Rusya dünyanın en büyük nikel ve paladyum üreticileri arasında bulunuyor. Paladyum yarı iletken çip endüstrisinin vazgeçilmezleri arasında yer alırken, nikel ise batarya ve metal alaşımların en büyük hammaddesi arasında bulunuyor. Rusya maden yataklarıyla dünyanın yüzde 40 nikel madeni tedarikçisi konumunda. Paladyumda ise dünyanın en büyük 3 üreticisinden birisi. Duran sevkiyatlarla birlikte son 3 yıldır süren çip krizinin devam etmesi ve üretimleri etkilemesi bekleniyor. Öte yandan Ukrayna ise dünyanın elektrik ve elektronik yedek parça üssü konumunda bulunuyor. Ukrayna’nın lojistik önemi de otomotiv endüstrisini derinden etkiliyor. Tedarik sorunlarından en çok etkilenen Almanya’da Volkswagen, BMW, Mini ve Porsche’de üretimler askıya alındı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/07/05/18/resized_502d8-8bb406b7adobestock_357526709.jpg

Otomotiv üretimini en az %2 etkileyecek

EKONOMİ
Otomobil satışlarında yüzde 16,8'lik azalma