OSB'ler ile belediyeler arasında hafriyat çıkmazı son buldu

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nin (Anadolu OSB) çağrısıyla bir araya gelen Ankara OSB’leri, hafriyat konusunda belediyelerle yaşadığı sorunu ilgili Bakanlığa bildirmesi üzerine, uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile bu sorun çözüldü.

Yeni Şafak
Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğini (OSBUY) yaptığı değişikliklerle yeniden yürürlüğe koydu. Yeni Yönetmelik 02 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

YETKİ VE SORUMLULUK OSB’LERDE

Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, anılan yönetmelik değişikliklerinin ihtiyacı karşıladığını ve sistematiği düzelttiğini belirterek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na teşekkür etti.

Tuncay, “Ankara Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında gönderdiği bir yazı ile OSB’ler içerisinde hafriyat toprağının toplanması, taşınması, değerlendirilmesi ve geri kazanılmasında Belediye tarafından denetim, kontrol ve yasal yaptırım uygulama faaliyetleri yürütülmesinde gerekli kolaylığın gösterilmesini istedi. Bunun üzerine bir davette bulunarak Ankara OSB’leri ile bir araya geldik. Bölgelerimiz içerisindeki toprak hafriyatı konusunda yetki ve sorumluluğun OSB’lere ait olduğunu ve belediyelerin OSB’lerde denetim ve idari yaptırım uygulayama yetkisi bulunmadığını, Ankara Büyükşehir Belediyesine ve ilgili Bakanlıklara bildirdik. Bakanlık yaptığı düzenleme ile; toprak hafriyatı konusundaki bu yetki problemine son noktayı koydu. Artık Yönetmeliğin 68’ inci maddesine göre: OSB alanında oluşan hafriyat toprağının üretildikleri yerde ayrı toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması, değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesi OSB’lerin yetki ve sorumluluğunda. Değişiklik ile Belediyeler ile OSB’ler arsında yaşanan ‘hafriyat problemi’ çözüme kavuşturulmuştur” dedi.

YÖNETMELİKTE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

İfadelerinin devamında Tuncay, uygulama yönetmeliğindeki diğer önemli değişiklere değinerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Söz konusu değişiklik ile katılımcılar tarafından elektrik, su, atıksu, doğalgaz ve benzeri satış ve hizmet bedeli ödemelerinin vadesinde yapılmadığı takdirde gecikme süresi için ödenmeyen tutara, T.C. Merkez Bankası tarafından kısa vadeli avans işlemlerine uygulanan faiz oranında gün esasına dayalı olarak gecikme faizi uygulanacaktır. Ayrıca yeni Yönetmelik ile; olağanüstü genel kurulu çağırmada aranan katılımcıların 1/10 unun talebi, ¼ olarak değiştirilmiş, böylece olağanüstü genel kurul toplantı çağrısı zorlaştırılmış, mahkeme aracılığıyla genel kurula çağırma yetkisi kaldırılmış, Bakanlığın genel kurula çağırma yetkisi muhafaza edilmiş, yapılaşma sürelerinde katılımcının lehine sayılabilecek düzenlemeler yapılmış, bu çerçevede yapı ruhsatı alma süresinin altı ay uzatılması mümkün hale getirilmiş, süresi içinde inşaata başlamış ve yapı kullanma izni almamış katılımcıya Bakanlıkça bir yıl süre uzatımı verileceği düzenlenmiştir”