Kovid-19 salgını nedeniyle birçok sektör sıkıntı yaşarken, katılım bankaları yaptıkları yatırımlar ve attıkları adımlarla bu süreci başarılı bir şekilde atlattı. Katılım Finans sektörünün önemli oyuncularından olan Türkiye Finans’ın Genel Müdür Vekili Murat Akşam ile 2020’yi nasıl geçirdiklerinden, Türkiye ekonomisine ve 2021 hedeflerine kadar birçok konuyu konuştuk. Çok dinamik bir yıl geçirdiklerini anlatan Akşam, dedi.
İHRACATÇILARA BİZ GİDİYORUZ
MALİYETLER UCUZLAMALI
Murat Akşam, toparlandık mı? sorumuza şu cevabı veriyor: “Dövizi kontrol altına aldığımız takdirde, bana göre maliyetlerde çok ciddi düşecek. İnsanlar ciddi yatırım yapıyor. Ama bir günde bitmez. Bu yatırım maliyetlerinin ucuzlaması gerekiyor ki; daha çabuk olup, daha çok döviz tarafını yok edelim. O zaman anormal bir büyüme başlayacak. Genç nüfus, etrafında ihracat yapabileceği devasa ülkeler var. Üretimi artırdığımız ve ihracat potansiyelimiz olduğu için benim gördüğüm biraz yavaş gidiyoruz ama çok net olarak iyiye doğru gidiyoruz. Üretim tarafına kayma başladı. Orayı ne kadar hızlı yaparsak, patlama dediğimiz olay daha çabuk olur.”
HER YIL YÜZDE 10 İSTİHDAM ARTIŞI
DİJİTALDEN BAŞVURU 3 KAT ARTTI
Akşam, tasarruf tarafında da birçok ürün çıkarttıklarına değinerek, katılım finansında olmayan ürünleri çıkararak, pazar payını artırmaya çalıştıklarını söyledi . Akşam, konvansiyonelden müşteri almak istediklerini ifade ederek, “Bol Kepçe diye bir ürün çıkardık. Hem sukuk hem de katılım mevduatı karması bir ürün. Parasına ihtiyacı olana istediği zaman kullanabileceği konforlu hesap diye bir ürün çıkardık. Dijitalden geçen seneye göre, 3 kat daha fazla müşteri başvurdu. 3 kat gelen müşterilerin yüzde 60-65’i biz de kalıyor. Buradaki rakamı yüzde 80-85’lere çıkarmamız lazım. Sektörün avantajı pandemiden önce de biz dijitale başlamıştık” dedi.