'MPT-55' milli piyade tüfeği TSK'ya teslim edildi

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Kırıkkale Silah Fabrikasında yerli olarak üretilen bin 500 adet milli piyade tüfeği MPT55'in TSK’ya teslim edildiğini açıkladı.

Yeni Şafak
Milli piyade tüfeği MPT55 başta TSK olmak üzere, MİT ve EGM'de kullanılmaya başlandı.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası'ndan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edilmek üzere 7 bin 650 piyade tüfeğinin sevkiyatı gerçekleştirildi.

MKEK Genel Müdür Yardımcısı Akif Akgül, MKEK Silah Fabrikası'ndaki törende yaptığı konuşmada, silah ve mühimmatın MKEK'nin işi olduğunu söyledi.

Duvarlarına ve işçilerin kalplerine kadar sinmiş tecrübelerinin olduğunu vurgulayan Akgül, şöyle konuştu:

"Bunu hiç kimse inkar edemez. Milli piyade tüfeği MPT-76'yı yaptıktan sonra kısa süre içerisinde MPT-55'i çıkardık. Bu öyle kolay bir şey değil. Bu işi bilen özel firmalar dahi yeni bir silahı çıkarttıkları zaman çok ciddi araştırmalar yaparak çıkartıyorlar. MKEK'nin farkı bu. Bizden bir şey istendiği zaman biz onu hakkıyla yerine getiririz. MKEK'nin yıllardır yeniden yapılanması söz konusu. Biz bunu bekliyoruz ve hak ediyoruz. Büyüklerimiz bunu bu sefer ciddi düşünüyorlar. Çok detaylı bir bilgim yok ama bu sefer MKEK için çok ciddi çalışma yapıldığını biliyoruz. İnşallah hakkımızda hayırlısı olur."

40 bin adet teslim edildi

Silah Fabrikası Müdürü Mehmet Ocakcıoğlu da bugün üretimini yaptıkları silahları teslim etmek üzere yola çıkaracaklarını belirterek, 2018'de MPT-76, MPT-55, KNT-76, Bora-12 ve MP-5 silahlarından 40 bin adet teslim ettiklerini bildirdi.

Bugün de Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edilmek üzere 7 bin 650 adet MPT-76, MPT-55 ve MP-5'in sevkiyatını yapacaklarını aktaran Ocakcıoğlu, şunları kaydetti:

"Yıl sonuna kadar 10 bin 350 adet silahı da göndereceğiz. Silah Fabrikası olarak yaptığımız ürünlerin sağlam ve kaliteli olmasına dikkat ediyoruz. Son günlerde bu silahları yapmak için gayret gösteren özel firmalar var. Bu firmalar sadece kar amacı gütmektedirler. Bizler yaptığımız silahın karını zararını düşünmeyiz. Sağlam ve kaliteli bir şekilde teslimini düşünürüz. MKEK ile özel firmalar arasındaki fark budur. MKEK Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk sanayisinin bel kemiğidir. Sanayimizin öğretmenidir. Burada yetişen insanlarımız yan sanayilerde rahatça iş bulmaktadır. MKEK bir okuldur. 2019 yılı itibarıyla da inşallah 33 bin 500 adet MPT-76 silahının üretimi yapılacak. Bunun dışında ihtiyaca göre sipariş artabilir. Silahlarımız dünya çapında bir üne kavuştu."

MPT'nin özellikleri

4.1 kilogram ağırlığında gövde yapısına sahip olan tüfek, 600 metreye kadar etkili bir menzile sahip. 12 bin atıma kadar namlu ömrüne sahip olan MPT-76, 7,62 çapında mermi kullanıyor.

Tüfeğin en dikkat çeken özelliklerinden birisi de atış hızı. Dakikada 650 atım yapabilen tüfek, bu özelliğiyle de ilgileri üzerine topluyor.

GÜNDEM
Türk mühendislerince tasarlanan MPT-55 silahı kullanılmaya başlandı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/29/03/26/resized_f7d23-dc43bcca6bf3d4f5af2a11fcc2a72a22982b8af7.jpg

Ne kadar MPT55 üretildi?

Tamamen yerli imkanlarla üretilen MPT-76 silahı, TSK ile Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koruma ekibinin ardından MİT personeline de verilecek.

Farklı 42 NATO standardı kapsamında yapılan testleri hatasız geçen tek tüfek unvanını kazanan MPT-76'da geçen yıl seri üretim başladı. Bu kapsamda, güvenlik güçlerine geçen yıl 7 bin tüfeğin teslimatı yapıldı.

MİT, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer kolluk kuvvetlerine bu yıl 38 bin MPT-76'nın teslimatı yapılacak. Güvenlik güçlerince, 2026 yılına kadar toplam 250 bin MPT-76'nın alımı planlanıyor.

Milli piyade tüfeği üretimi projesinin devamı olarak nitelendirilen MPT-55 tüfeği ve aynı kalibredeki diğer tüfekler için 90 bin adetlik siparişe ilişkin teslimatlar yapılacak.

EKONOMİ
'Hobi evleri' köy arazisinin değerine değer kattı

EKONOMİ
Petkim'den enflasyonla mücadeleye destek

EKONOMİ
Kızıldere 3 JES, dünyada 'ilk'lerin santrali oldu