Milyonlara nefes aldıracak

Milyonları ilgilendiren birçok düzenlemenin yer aldığı torba kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Hükümetin hazırladığı ve 47 maddeden oluşan teklif ile Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi faizleri ve 2 bin liraya kadar olan icra borçları siliniyor. Teklif, çalışanlarına elektrik ve doğal gaz desteği sağlayan işverenlere vergi muafiyeti getiriyor.

Uğur Duyan
Torba kanun Meclis'te.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren müjdelerin de bulunduğu torba kanun teklifi dün Meclis’e sunuldu. Paketteki düzenlemeler hakkında bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, torba yasanın üç parça halinde Meclis'e getirileceğini, ekonomiyle ilişkin düzenlemelerin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu bildirdi. Torba yasanın komisyona 17 Ekim'de sunulacağını ve 23 Ekim'e kadar 47 maddelik düzenlemenin yasalaşacağını söyleyen Elitaş, torba yasanın diğer iki bölümünün İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na gönderildiğini ve yıl bitmeden üç paketin de yasalaşacağını ifade etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/08/02/45/resized_f2eb9-0a5c10eamustafaelitac59f.jpg

ÖĞRENCİYE BORÇ ERTELEME HAKKI

Torba kanun teklifi, 1 milyon 392 bin kişinin öğrenim kredisi, 26 bin kişinin de katkı kredisinden alınan 27.6 milyar liralık faiz ve enflasyon farkının silinmesini de kapsıyor. Yapılacak düzenlemeyle yalnızca anapara ödenecek. Öğrenci kredi geri ödemesinde 1 yıl daha ilave isteyebilecek. Öğrenci askere giderse askerlik süresinde de yine faiz işlemeyecek. Öğrenci 1 yıl daha ilave aldıktan sonra 3 kere üst üste daha erteleme imkanı olacak.

ENERJİ YARDIMINA VERGİ MUAFİYETİ

Birçok farklı düzenlemeyi kapsayan söz konusu kanun teklifinde işverenin yapacağı enerji yardımına karşılık vergi muafiyeti sağlanması da yer alıyor. Buna göre, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar işverenler çalıştırdıkları kişilere elektrik ve doğal gaz yardımı yaptıkları takdirde vergi ve sigorta priminden muaf olacaklar. İşverenlerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar bin liraya kadar olarak yaptıkları yardımlar gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/08/02/46/resized_462c7-dd71e077c3a7alc4b1c59fanfabrika.jpg

Torba kanunda öne çıkan detaylar şöyle: ÇALIŞANA NAKDİ YEMEK PARASI

EKONOMİ
Yatırıma ve üretime para var

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni ekonomi modeline yönelik açıklama