Merkez'den yatırım ve üretime destek: Krediler harcama kalemine göre verilecek

Merkez Bankası %13 faizle bankalara verdiği paranın yatırımcıya %40-45 ile ulaşmasını önleyecek iki kritik adım attı. Bankaların artık %22,85’i aşan faizler için %90’lara varan “zorunlu karşılık” ayırması gerekecek. Bankalar verdikleri krediyle döviz alınmadığını, üretim ve yatırıma harcandığını da ispatlamak zorunda.

Ekonomi Servisi
Arşiv.

Perşembe günü yapılan Ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e düşüren Merkez Bankası, üretimi ve büyümeyi destekleyecek önemli bir adım daha attı. Ticari kredi faizlerini düşürecek düzenleme Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

YÜKSEK FAİZLERE FREN

KREDİ İLE DÖVİZ ALIMINA ENGEL

Merkez Bankası, kredi ile döviz alımına engel olacak önemli bir düzenleme yaptı. Buna göre; zorunlu karşılığa tabi kredilerde yüzde 20 olarak uygulanan zorunlu karşılık tesisi, yüzde 30 menkul kıymet tesisi ile değiştirildi. Ayrıca 29 Temmuz tarihinden yılsonuna kadar kredi büyümesi yüzde 10’u aşan bankalar için, aşan kısım kadar menkul kıymetin 1 yıl boyunca tesis edilme yükümlülüğü getirildi. Bu düzenlemeye dâhil edilmeyen kredi türleri ise ancak harcama karşılığı kullandırılabilecek. Eğer krediler harcama karşılığı kullandırılmaz ise, bu krediler de menkul kıymet tesisine tabi tutulacak. Merkez Bankası bu adımla; farklı kredi türleri ile alınan kredilerin dövize dönüşünün önü tıkadı.

YÜZDE 30’U AŞMAK İMKANSIZ HALE GELDİ

SON AÇIKLAMADA SİNYAL VERMİŞTİ

Merkez Bankası, kredilerin amacına uygun kullanılması ve yüksek seyreden kredi faizlerine yönelik düzenlemenin sinyalini Perşembe günkü PPK toplantısının ardından yapılan açıklamada vermişti. Politika faizini 100 baz puan indirdiği toplantının karar metninde, “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir” denildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/21/02/19/resized_6829a-e43b5e14c59fekibavdagic3a7.jpg

FİRMALARIN FİNANSMAN MALİYETİ DÜŞER

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/21/02/18/resized_9a2db-cf5f95c6mahmutasmalc4b1.jpg

DÜZENLEMEYİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: Merkez Bankası’nın attığı adımlar, maalesef bankalar tarafından kredi maliyetlerine yeterince yansıtılmıyordu. Ülkemizin sürdürülebilir bir şekilde pozitif büyüme kaydedebilmesi ve refah artışının tabana yayılabilmesi için, yatırımların ve dolayısıyla üretimin önündeki engellerin başında gelen faizin, Türkiye ekonomisi adına bir mesele olmaktan çıkarılması gerekmektedir. MB’nın politika faizinde 100 baz puanlık indirime giderek ekonomik aktiviteyi canlandırmayı ve büyümeyi desteklemeyi amaçlayan son kararının ardından kredi faizlerine getirdiği sınırlayıcı düzenlemeyi memnuniyetle karşılıyoruz.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/21/02/20/resized_397e0-527cc0c3orhanaydc4b1n.jpg

ENFLASYONA OLUMLU ETKİ EDER

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/21/02/21/resized_d70d6-f8149537gurselbaran.jpg

MB’NİN BU KARARI ÇOK KIYMETLİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: Merkez Bankamız aldığı kararlarla reel sektörün sesinin duyulduğunu gösterdi. Bu düzenleme üyelerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Şikayet ettiğimiz yüzde 45’leri bulan ticari faiz oranları gündemden kalkmış oldu. Bu süreçte iş dünyamızın ayak bağı ya da kösteğe değil desteğe ihtiyacı var. Reel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu ticari krediye erişmesi, reel sektör dostu ve destekleyici politikaların devreye alınması çok kıymetli.

YÜKSEK FAİZ BANKA KARLARINI KATLADI

EKONOMİ
Merkez’e ve borsaya 16,2 milyar dolar geldi

EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan ticari kredi faizlerini düşürecek adım

EKONOMİ
Yeni Ekonomik modelin üç başarısı: Merkez Bankası ne yapıyor?