Merkez'den TL'ye destek adımı

Merkez Bankası, TL'yi destekleyen ve krediye erişimi kolaylaştıran yeni adımlar attı. Bankalar tarafından kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ve fatura ibraz şartı kaldırıldı. Merkez Bankası, bankaların TL mevduat payını artış hedefini ise aylık yüzde 2,5’ten 3,5'e çıkardı.

Ekonomi Servisi
Mehmet Şimşek.

 EKONOMİ SERVİSİ - İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk Lirası’nın (TL) payını artırmaya yönelik adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi. TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanırken, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu da web sitesinde yer aldı.

FATURA ŞARTI ARANMAYACAK

Buna göre; firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarılmıştı. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak. Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacak. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi.

MENKUL KIYMET TESİSİNE SON

İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya dahil edilmeyecek. Böylece menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenerek ihracat kredilerine erişim kolaylaşacak.

TL MEVDUATIN PAYI ARTACAK

TCMB, daha önce reeskont kredilerine erişimde net ihracatçılık şartını yatırım malı ithalatı dahil edilemeyecek şekilde revize etmişti. TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarıldı. Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına eklendi.

KKM tedbirlerİ DEVAM EDİYOR

Sadeleşme adımları kapsamında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının yenilenmesi veya TL’ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü KKM hesaplarının kademeli azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL’ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak.

Üreticiye ve ihracatçıya Hazine garantili kredi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatçılar ve reel sektöre Hazine garantili yeni destek paketi müjdesi verdi. İhracatçıların ve reel sektörün her zaman arkasında olduklarını belirten Bakan Şimşek, "Yeni destek paketimizle 25 milyar liralık garanti karşılığında 30 milyar liralık kredi imkanını firmalarımıza sunacağız. Yeni destek paketleriyle teminat yetersizliği yaşayan firmaların finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması amaçlandı. Söz konusu kredi imkanının kredi garanti kurumları aracılığıyla sağlanması planlanıyor. Paketlerde genel itibarıyla işletme kredileri için 24 aya kadar, yatırım kredileri içinse 120 aya kadar vade belirlenebilecek" dedi.

EKONOMİ
Bakan Bolat Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Saleh ile görüştü

EKONOMİ
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına özel ENYAKIT’tan ücretsiz şarj hizmeti