Mars’ta tatil 2 yıl gecikecek

Dünyanın önemli kurum ve üniversitelerinde önemli buluşlara imza atan Türk bilim insanları Malatya Robocot 2018 için bir araya geldi. NASA'da sistem yöneticisi olan Sırrı Oğuz, Mars’a ilk insanlı uçuş projesinde bir iki yıllık rötar olabileceğini uçuşların 2031 veya 2032 yılında yapılacağını söyledi.

Yeni Şafak Orhan Orhun Ünal
Türk bilim insanları Malatya Robocot 2018 için bir araya geldi.

NASA'dan Oxford'a kadar dünyanın farklı kurum ve üniversitelerinde önemli işlere imza atan Türk bilim insanları Malatya'da bir araya geldi. Üniversite ve sanayi işbirliği modelinin gelişmiş ülkelerde başarı ile uygulandığının altını çizen Türk bilim insanları ABD ve Almanya gibi ülkelerde büyük şirketlerin start-up desteklerinin ülkemize de örnek olması gerektiğini söyledi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Johnson Space Center Piroteknik Sistem Yöneticisi Sırrı Oğuz basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda Mars’a ilk insanlı uçuş projesinde bir iki yıllık rötar olabileceğini söyledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/06/12/14/resized_d3967-f2b7e74agorsel3.jpg

2032’DE İNSANLI UÇUŞ

Sistem sorumlusu olduğu Orion Projesi ve Mars Programı hakkında Oğuz, şunları söyledi: “Mars’a yolculuk zamanı geldiğinde yapılacak. Ancak birçok kişinin sandığı gibi işimiz hiç de kolay değil. Mars’a gidecek aracın insansız uçuşlarını 2021’de başlatarak hazırlık çalışmaları sonrası ilk büyük adımı atacağız. Bu çok önemli bir aşama. Ardından 2022’de insanlı uçuşlara geçeceğiz. Sorunların çözümü elbette zaman alıyor. Bu nedenlerle NASA’nın 2030’da öngörülen Mars yolculuğu kanaatimce bir-iki yıllık rötarla ancak 2031 veya 2032’de yapılabilecek.” Oğuz, Türkiye’yi de bilim için, insanlık için yapılan ve yapılacak projelerde görmek istediğinin anlattı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/06/12/15/resized_20c96-5990b03fsirrioguz.jpg

GECE ATMOSFERDEKİ SUYU YAKALAYIP GÜNDÜZ KULLANACAK

Robocot 2018’in konuklarından İsviçre Fribourg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Coşkun ise önemli bir projeye imza atıyor. Coşkun, “Gece nemli saatlerde atmosferden etkin bir şekilde suyu yakalayıp gündüz hava ısındığında kullanabileceğimiz bir proje geliştiriyoruz” dedi. İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen ROBOCOT 2018 Bilim Şenliği’ne bu yıl Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya kıtalarından Türk bilim adamları ve mucitler katıldı.