Lüks konutlar bomboş

Yıllardan beri "Emlak balonu" olarak yorumlanan Çin'in "Hayalet şehirleri" her geçen gün artmaya devam ediyor. Bazıları yapılan lüks konutlar için "Kriz yaklaşıyor" dese de, bazıları "Konutlar yaşanmak için inşaa ediliyor, spekülasyon için değil" yorumunu yapıyor.

Yeni Şafak Ayşe Begüm Çelikkol
2026'ya kadar toplamda 250 milyon insanın hayalet şehirlere göç edeceği öngörülüyor.

Çin'de büyük bir nüfus olmasına rağmen boş gayrimenkullerin olması dikkat çekiyor. Ve onlara deyim yerindeyse "Hayalet şehirşer" deniyor. Bazıları bunu Çin'de bir emlak krizinin yaşanmaya başladığı şeklinde yorumluyor; bazıları da ekonomik kentsel gelişimde yeni bir tarz olarak görüyor.

Kimi lüks konutların konumlandığı yerlere "Hayalet şehir", kimi "Geleceğin şehirleri" dese de uydudan bakılınca görülen boşluk ürkütücü duruyor. Ancak yapılan binaların fiyatları her geçen gün sürüyor ve inşaatlar hızlıca tamamlanıyor.

Çin devletinin yaptığı hesaplamalara göre de hedef 2026. 2026'ya kadar toplamda 250 milyon insanın göç edeceği konuşuluyor ve insanların hayalet şehirlere gideceği öngörülüyor.

"Konutlar yaşanmak için yapılıyor"

Ancak "Emlak balonu" söylentileri de geçtiğimiz yıllardan beri devam ediyor. Aralık ayında yapılan "Merkezi Ekonomik Çalışmaları Toplantısı"nda bu iddialar hakkında "2017'de emlak piyasasında istikrarlı ve sağlıklı gelişme sağlanacak. Balon riski kontrol altına alınacak. Konutlar yaşanmak için inşa ediliyor, spekülasyon için değil" denildi. Toplantıda, üçüncü ile dördüncü sınıf kentlerde konut stoklarının elden çıkarılması gerektiği de vurgulandı.