Lojistikçilerin Bulgar isyanı

Türkiye’nin ihracat yükünü taşıyan TIR’lar AB üyesi Bulgaristan tarafından günlerdir Kapıkule'de bekletiliyor. Sektör temsilcileri, AB tarafının ticaretimizi sabote ettiğini savunuyor. 25 kilometrelik kuyruk oluşturan bin 250 aracın sırtındaki yük, 100 milyon dolar değerinde.

Yeni Şafak Cabir Turğut

Avrupa Birliği (AB) Türkiye'nin artan ticaretini, ihracat yükü taşıyan TIR'lar üzerinden sınır kapılarında bekleterek vurmayı deniyor. Uzun kuyruklarla zaman zaman gündemi meşgul eden ve ihracat için hayati öneme sahip olan Kapıkule Gümrüğü, son günlerde çile kapısı haline geldi. Yakın zamana kadar saatte 60 araç kabul eden AB üyesi Bulgaristan tarafı, şimdilerde bu sayıyı 18'e kadar düşürdü. Sektör temsilcileri, AB tarafının ihracatımızı sabote ettiğini savunuyor. Bunu da çeşitli engellemeler, polis kontrolleri ve anlaşılmayan prosedürlerle yapıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve beraberindeki heyet, son aylarda artan sıkıntılara dikkat çekmek ve ihracatımızın önümüzdeki dönemde daha da olumsuz etkilenmemesi için Kapıkule'de basın toplantısı gerçekleştirdi. “Artık sabrımız kalmadı” sözleriyle Bulgaristan tarafının getirdiği zorluklara değinen Şener, “Hamzabeyli'de 13, Kapıkule'de 25 kilometre kuyruk var. AB tarafında görünmeyen bir güç, ihracatı engelleyerek Türkiye'ye ekonomik zarar vermeye çalışıyor” dedi.

BULGARLAR ALMANYA'NIN SÖZÜNDEN ÇIKMAZ

Şener, Bulgaristan'ın AB üyesi bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Rusya'dan çok Almanya'nın sözünü dinliyorlar. Bizi 15 Temmuz'da durduramadılar, şimdi ihracat kapılarında engellemek istiyorlar” diye konuştu. AB polisinin sıkı kontroller yaparak anlaşılamayan nedenlerle engeller çıkardığını belirten Şener, “İhracatla büyüyen Türkiye'ye fren yaptırmak istiyorsanız, ticaretini engellemelisiniz. 65 milyar dolarlık Batı'ya ihracatımızın 25 milyar doları Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yapılıyor. Birileri Türkiye'yi aşağı çekmeye çalışıyor” diye konuştu.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/10/03/11/59/resized_0ab5b-b9584f76und_kapikule2.jpg

ARTAN TİCARET Mİ KORKUTTU ?

Eylül ayında ihracatımız ülke grubu bazında, Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 3 arttı. Yılın ilk 9 ayında ise Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 5,4 ve Kuzey Amerika'da yüzde 2,3 oranlarında yükseliş gösterdi. Toplam ihracatımızda AB'nin payı geçen sene Eylül ayında yüzde 49'dan bu sene yüzde 51'e çıktı. Sektör temsilcileri, özellikle 15 Temmuz sonrası yükselen ticaret performansımıza dikkat çekerek, Türkiye'nin gümrük kapılarındaki oyunlarla engellenmeye çalışıldığını düşünüyor.

AB eliyle ihracata sabotaj

Almanya'nın dış politikada AB üyesi Bulgaristan üzerinde etkisi olduğu ihracat çevreleri tarafından da kabul görüyor. Sektör temsilcilerinde ağırlık kazanan yorumlar, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Moody's silahını kullanan çevrelerin oyunu bozulunca yeni yollar denediğine işaret ediyor. Yurt dışına kaçmak isteyen FETÖ mensupları nedeniyle sıkı kontrol edilen kapılarda ihracat taşımaları AB tarafında anlaşılamayan müdahalelerle hedef alınıyor.

100 milyon $'lık yük kuyrukta

Dış ticareti sabote edilmek istenen Türkiye'nin Kapıkule Kapısı'nda bin 250 araç, 25 kilometrelik kuyruk oluşturdu. 100 milyon dolar değerinde ihcarat malı bekletiliyor. Her biri 100 bin dolarlık yük taşıyan araçların ticaretini hedef alan hamle AB ve Almanya baskısına dayanamayan Bulgaristan'dan geldi.