Küresel yağ lobisi 'biyodizel'e el attı

Türkiye'de biyodizelin kullanımının patladığını söyleyen ALBİYOBİR Başkanı Tamer Afacan uluslararası yağ lobisinin Türkiye'de yağ bitkisi üretimini engellemeye çalıştığını belirtti

Yeni Şafak
Arşiv

http://image.yenisafak.com/resim/upload/2017/07/04/361f3a9517biyodizel.jpg

Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Başkanı Tamer Afacan, uluslararası yağ lobilerinin Türkiye'de biyodizel sektörü üzerinde etkili olmaya çalıştıklarını iddia etti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 'Çevre Dostu Yakıt Biyodizel' konulu toplantıda konuşan Afacan, Türkiye'de 144 tesisin biyodizel üretimi yaptığını kapasitenin ise 1.5 milyon tona ulaştığını bildirdi. Biyodizel üretiminde kullanılan kanola bitkisinin Türk çiftçisi için hayati önem taşıdığını ifade eden Afacan, "Global güçler kendi ülkelerinde biyodizel üretimini teşvik ederken ülkemizde, biyodizelin olumlu etkileri ortaya çıkmadan önce engellemeye çalışıyorlar" dedi.

BÜYÜK BİR PAZAR

Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut da, sadece Türkiye'nin yılda 1.2 milyar dolarlık bitkisel yağ ithal ettiğini, bölgede ise 2.5 milyar dolarlık bir bitkisel yağ pazarının bulunduğunu bildirdi. Mermut, Türkiye'nin kanola gibi bitkilerin üretimi ile pazara hükmedilebileceğini ifade etti.

Fiyatı 61 Ykr daha ucuz

Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) muaf olduğu için son yıllarda üretimi hızla artan biyodizel yakıtı, motorinin içerisine yüzde 5 oranında bitkisel yağlardan elde edilen yakıt karıştırılması ile elde ediliyor. Devlet bitkiden üretildiği için çevreyi kirletmeyen biyodizelden ÖTV almıyor. Böylece biyodizelin litresi motorine göre 61 kuruş daha ucuz oluyor.