Küresel petrol arzında 490 bin varillik azalma

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol üretiminin, aralıkta önceki aya göre günlük 490 bin varil azalarak 102 milyon 270 bin varile gerilediğini bildirirken, küresel petrol arzının, bu yıl günlük yaklaşık 1 milyon 500 bin varil artması ve 103 milyon 500 bin varil ile yeni bir seviyeye ulaşması bekleniyor

Foto/arşiv

IEA'nın aralık ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, aralıkta günlük yaklaşık 50 bin varil artarak 27 milyon 20 bin varil oldu.

Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 500 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi, geçen ay günlük yaklaşık 32 milyon 520 bin varil olarak gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük 540 bin varil azalarak yaklaşık 69 milyon 750 bin varil oldu.

Buna göre, küresel petrol üretimi aralıkta günlük 490 bin varil azalarak 102 milyon 270 bin varil oldu.

Küresel petrol arzı 2023'te günlük 102 milyon varil oldu

Küresel petrol arzı, geçen yıl bir önceki yıla göre günlük 1 milyon 900 bin varil artışla günlük 102 milyon varil oldu.

ABD'deki üretim, OPEC+ grubu dışı ülkelerden gelen günlük yaklaşık 2 milyon 300 bin varillik artışın üçte ikisini oluşturdu. OPEC+ grubunun üretimi ise günlük 390 bin varil düşüş kaydetti.

Yıl boyunca gönüllü olarak ek üretim kesintilerine giden Suudi Arabistan'da petrol arzı günlük yaklaşık 900 bin varil azaldı. OPEC+ grubundaki üretim düşüşü ise arz kesintilerinden muaf olan ve üretimini son beş yılın en yüksek seviyesine çıkaran İran ile kısmen dengelendi.

2024'te küresel arzdaki büyümenin neredeyse tamamı OPEC+ grubu dışı ülkelerden gelecek

Bu yıl küresel petrol arzının günlük yaklaşık 1 milyon 500 bin varil artış kaydetmesi ve 103 milyon 500 bin varil ile yeni bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Bu artışta, ABD, Brezilya, Guyana ve Kanada'nın günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin varil ile katkı sağlaması bekleniyor. Bunun ise yarısından fazlasının ABD'den geleceği öngörülüyor.

Küresel petrol arzındaki büyümenin neredeyse tamamının OPEC+ grubu dışındaki ülkelerden geleceği tahmin edilirken, OPEC+ grubu üretiminin ise genel olarak, ek gönüllü kesintilerin yılın ikinci çeyreğinde aşamalı olarak kaldırılmaya başlanmasıyla geçen yıla göre sabit kalması bekleniyor.

Devam eden yaptırımlara rağmen, ABD ve Brezilya'dan sonra üretimdeki üçüncü en büyük artışın İran'dan geleceği öngörülüyor. Mevcut durumda, en fazla üretim düşüşünün ise Rusya'da yaşanacağı tahmin ediliyor.

Küresel petrol talebi büyüme hızı yavaşlayacak

IEA'ya göre, küresel petrol talebi, bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 1 milyon 200 bin varil artışla 103 milyon varile ulaşacak.

Talepte beklenen bu artış, geçen yıl kaydedilen günlük 2 milyon 300 bin varillik büyümenin belirgin bir şekilde yavaşladığına işaret ediyor. Söz konusu yavaşlama ise Kovid-19 salgını öncesindeki büyüme trendine geri dönüldüğünü gösteriyor.

Öte yandan, genel talep görünümünün güçlü bir şekilde Çin merkezli olmaya devam ettiği, ülkenin bu yılki küresel petrol talebindeki artışın neredeyse yüzde 60'ını oluşturacağı tahmin ediliyor.

EKONOMİ
Çip üreticisi TSMC'de üç ayda 20 milyar dolarlık gelir

EKONOMİ
Çalışma hayatına ilişkin yen yasa teklifi: Hem çalışana hem işverene destek verilmesi hedefleniyor

EKONOMİ
150 bin işçiye rekor ücret artışı: Yüzde 157 zam alacaklar

EKONOMİ
Otomobilde indirim savaşları: Volkswagen ve BYD'nin ardından Tesla da fiyatlarını düşürdü