Küresel devlerden yatırım mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta 30’u aşkın ABD’li üst düzey yöneticiyle bir araya geldi. Erdoğan, yeni yatırım teşvik düzenlemesini, Türkiye Varlık Fonu’nu ve darbe girişiminin Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki bırakmadığını anlattı. Şirketler, yeni dönemde yatırımların artarak devam edeceği mesajını net bir şekilde verdi.

Yeni Şafak Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel kurul toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde katılan heyet, iş çevrelerine Türk ekonomisini anlattı. Küresel ölçekte faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin yetkilileri de Cumhurbaşkanı ile görüşme fırsatı buldu. Şirketler, yeni dönemde yatırımların artarak devam edeceği mesajını net bir şekilde verdi. Erdoğan, 15 Temmuz süreci sonrası yaşananların ve Türkiye ekonomisine ilişkin kararlı politikaları ilk ağızdan ABD'li yatırımcılara paylaştı.

KÜRESEL DEVLER ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinasyonu ile düzenlenen toplantıya 3M, Cargill, Cisco, Citibank, Coca-Cola, DOW Chemical, General Electric, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Johnson & Johnson, MasterCard, MetLife, Nike, Pepsi gibi ABD'li büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve ABD Ticaret Odası gibi kurumların yönetim kurulu başkanları da katıldı.

Ticaret hacmi yetersiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk ekonomisi üzerinde kalıcı etki bırakmamasının Türkiye'nin güçlü mali yapısı sayesinde olduğunu belirtti. İki ülke arasında 20 milyar doları bulan ticaret hacminin yetersiz olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı, askeri ve siyasi alanlarda ileri düzeyde olan ilişkilerin ekonomik alanda da etkisini göstermesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan yeni teşvik sisteminin Türkiye'de yatırımı daha cazip hale getirdiğine işaret ederken, Türkiye'nin bulunduğu bölge içerisinde bir ekonomik güç olduğunun ve altyapı yatırımlarıyla Türkiye'nin bölge ülkeleri arasında öne çıktığının altını çizdi.

Türkiye Varlık Fonu'nun kurulduğunu ve muhtelif ülkelerin varlık fonları ile ortak büyük proje finansmanı konusunda fırsatlar olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz oranlarının düşmekte olduğunu anlattı.

Toplantıda söz alan şirketlerin temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'ye yönelik ilgilerinde bir değişiklik olmadığını ve Türk ekonomisine duyulan güveni sarsmadığını belirterek, Türkiye'deki yatırımlarına devam edeceklerini açıkladı. Türkiye'de yatırımları olan bazı şirket yöneticileri bazı aksaklıklar için destek isterken, Erdoğan bunların çözümüyle ilgili olarak Başbakanlık Yatırım Ajansı'na talimat verdi.

3 TRİLYON DOLARI YÖNETİYORLAR

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yatırımcıların Türkiye'ye olan inançlarını görmek açısından toplantının büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Ermut, "Toplantı, toplam yıllık gelirleri 800 milyar doları bulan şirketler ile 3 trilyon doları aşan portföyü yöneten finansal kuruluşların üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi" dedi.

EKONOMİ GÜVENDE

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/09/22/11/38/resized_30398-8c4d66e7zeybekc.jpg

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisinin “mucize” denilebilecek kadar iyi bir noktada olduğunu söyledi. New York Essex House'ta düzenlenen 8'inci Türkiye Yatırım Konferansı'nda konuşan Zeybekci, 15 Temmuz sonrası Türkiye ekonomisinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Darbe girişiminin ardından Türkiye'de her şey 'mucize' denilebilecek kadar iyi bir noktada.” ifadesini kullanan Zeybekci, bu başarıyı her şeyin halkın kontrolünde olmasına bağladı. Zeybekci, şöyle devam etti: “Şu anki seviyesi ise 15 Temmuz'dan daha iyi durumda olan yüzde 8,50 seviyesinde. 15 Temmuz'dan bugüne kadar Borsa İstanbul'a fazladan 600 milyon dolarlık para girişi oldu.”

FIRSATLARI YAKINDAN TAKİP EDELİM

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini söyledi. Vardan, Türkiye'nin iş imkanlarına açık ve pek çok fırsat sunabilecek bir ülke olduğunu ifade etti. Vardan, "Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi seviyesinden memnun değiliz" dedi. Vardan, küresel finansal kriz ve dünya genelindeki düşük yatırım, imalat ve ticaret seviyelerine rağmen Türkiye'nin küresel büyümeyi "sabırla" desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Jeopolitik merkezdeyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi ve stratejik olan bölgesindeki ülkelerle farklı sinerjiler oluşturarak daha etkin bir rol alması gerektiğini söyledi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/09/22/11/39/resized_e0f58-65370bd1albayrakdekupe.jpg

New York JW Marriott Essex House'ta düzenlenen 8'inci Türkiye Yatırım Konferansı'nda konuşan Albayrak, “Gaz talebimizin yüzde 50'sinden fazlası tek bir ülkeye dayanıyor. Alternatif kaynaklar oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı. Albayrak, Türkiye'nin stratejik konumuna işaret ederek, bölgesindeki Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Suudi Arabistan, İran ve Katar gibi petrol ve doğalgaz rezervleri zengin ülkelere dikkati çekti. Türkiye'nin, petrol ve doğalgaz kaynaklarının sınırlı olduğunu anlatan Albayrak, coğrafi bakımdan söz konusu rezervlerle enerji talebinin yüksek olduğu Avrupa pazarı arasında bulunduğunu vurguladı.