Belki de tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar teknolojinin devri yaşanıyor. Devletlerin ve şirketlerin teknolojiye yatırım yaptığı ölçüde kazandığı ve geleceğin de buna göre şekilleneceği bir dönem bir dönem bu. Peki ya Ayşe teyzenin de teknolojiye yatırım yaparak kazanabileceğini biliyor musunuz?
BİLİNDİK EZBERLERİ GERİDE BIRAKIN
DÖNÜŞÜMÜ YÖNETMEK
Yeni nesil yapay zeka, giydiğimiz ayakkabıdan, tükettiğimiz gıdaya kadar neredeyse her alanda, ilk defa bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız şekildeki akıllı sistem kavramını getiriyor. Bu pazar değişikliğine Türkiye iyi hazırlanmak zorunda ve sürecin yönetilmesi kadar finansal açıdan desteklenmesi de önemli. Yeni gelişmekte olan bu alanı ESİM Yazılım YK Başkanı ve İMMİB Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracat Birliği 11. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim ile konuştuk.
SERMAYE AKIŞI HIZLANMALI
YENİ FİNANSMAN MODELLERİ ŞART
Türkiye’nin yapay zeka ekonomisine geçişini sağlayacak bilişim sektörünün gelişimi için Esim, “Start-Up ve KOBİ’lerin güçlenmesini sağlayacak finansman modellerinin (hisse opsiyonu, crowdfunding, melek yatırımcı vb.) internet üzerinden oluşturulacak bir platform üzerinden hukuki güvencesi var olacak şekilde devreye girmesi sağlanmalıdır” önerisinde bulunuyor. Esim, vatandaşların mevduatlarını döviz, altın, borsa ve faiz gibi geleneksel kanallara yönlendirdiğini belirterek, “Bunların dışında, bilgi ekonomisi olan gelişmiş ülkelerde üretim sektörünün gelişimi için Start-Up ve KOBİ’lerin güçlenmesini sağlayacak hisse opsiyonu, Crowdfunding, melek yatırımcı, risk sermayesi gibi finansman modelleri mevcut” diyor.
AYŞE TEYZE OYUN DIŞI KALMAMALI
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME İNDEKSİ OLUŞTURULSUN
Borsa İstanbul Özel Pazar sisteminde yapılması gerekenleri Esim şu sözlerle açıkladı: “Ufak büyük diye ayırım yapmadan tüm vatandaşların internet üzerinden 10 dolar bile olsa yatırım yapabileceği bir platformun dönüştürülmesi gerekiyor. Yeni kurulmuş bir startup’ın Teknoloji Geliştirme İndeksi belirlenerek Özel Pazar'da finansa ulaşmasını sağlamak önemli. BİST Özel Pazar bünyesinde firmalara teknoloji geliştirme indeksine göre rating verecek bir gözetim kurumunun oluşturulması. Özel Pazar’da halka arz yapma imkanı olmayan piyasada yerleşik ve kendini kanıtlamış KOBİ’lerin hisse veya opsiyon satmasının sağlanması ve başarı öykülerinin oluşturulması ve vatandaşın yatırım yapma güveninin sağlanmas, gözetim kurumu tarafından kriterler belirlenerek kötü niyetli firmaların elenmesi gerekiyor. Öte yandan, BİST Özel Pazar’dan elde edilecek gelire sistem oturana kadar düşük vergi uygulanması veya vergi muafiyeti sağlanması.”