CHP Yenimahalle Belediye Başkan adayı Fethi Yaşar ve CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş bir toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin, bölgede yapılan çalışmalardan bahsetti ve şunları söyledi:
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 15 ekonomik kriz geçirmiştir. Bu krizlerin bazıları dış etkenlerden dolayı bazıları da iç etkenlerden dolayı olmuştur. Türkiye de bazı dönemlerde görülen krizler Dünya’daki krizlerle bağlantılı olmuştur. Türkiye ekonomisi, sağlam ve kendi kendine yeten bir yapıya kavuşamamıştır. Genellikle dış yardımlar ile ayakta durmaya çalışmıştır.
1974 krizi- 1974′te petrol fiyatlarının patlayarak 4 katına çıkması Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi. Aynı yıl Kıbrıs Barış Harekatı ile birlikte batılı ülkelerin üstü örtülü ekonomik ambargosu başladı. 70’li yıllarda ülkemiz büyük bir dar boğaza girmiş yetmiş sente muhtaç hale gelmiştir.
BENZİN TÜP BULUNAMIYORDU
1980 krizi OPEC üyeleri petrol fiyatını 1979 ve 1980′de ikinci kez yüzde 150 oranında artırdı. Bu şok Türkiye’de işsizliği yüzde 20′lere fırlattı. Enflasyon yüzde 63,9′a yükseldi. Pek çok temel tüketim maddesi karaborsaya düştü. Benzin, tüp, ampul bulunamıyordu. Hükümet ekonomiyi yeniden işler hale getirmek için ünlü “24 Ocak kararlarını yürürlüğe koydu ve TL yüzde 48,6 oranında devalüe edildi. İşsizlik yüzde 20 oranında arttı. Enflasyon yüzde 63’lere geldi.
FAİZ BONALARI YÜZDE 400'Ü AŞTI
1994 krizi, kısa süreli ama çok şiddetli oldu. Kriz 1993 sonlarında başlayıp 1994’te patladı. İçeride zaten üst üste iki yıldır sürmekte olan temel dengesizliklerin üzerine Avrupa para piyasasındaki kargaşanın eklenmesi krizi tetikledi. 1994 tam bir felaket yılı oldu. Toplam net sermaye çıkışı 4.2 Milyar dolara vardı. Faiz hadleri hazine bonolarında yüzde 400’ü aşarken tefe yüzde 121, tüfe yüzde 106’lı rakamlara sıçradı. Yarım milyon kişi işinden oldu.
13 BANKA BATTI
2000 krizi 13 banka ve çok sayıda aracı kurum battı. Kasım kriziyle artan faizler ve ödeme güçlüğe düşen bankaların vadesi dolmayan kredileri geri çağırması, iç pazarın daha da daralması bunda büyük rol oynadı. 19 Şubat'ta Çankaya Köşkünde yaşanan anayasa kitapçığı tartışması krizi patlattı. 3.5 milyar dolarlık net sermaye çıkışıyla döviz fiyatları ve faizler tırmanışa geçti. Kriz öncesi 670 bin TL olan dolar Nisan'da 1 Milyon 161 bin’e tırmandı. IMF programı çökmüştü. Krizin başlangıcı olarak kabul edilen 2000 yılının son üç ayında üretimde çalışanlar indeksi 1999 yılının son üç ayına göre yüzde 3,2 geriledi.
SON DÖNEMDE İHRACAT ARTTI
Gültekin, son dönemde yüksek teknolojiye dayalı ihracatın arttığını, ülkenin bekasının yüksek teknoloji üretimine bağlı olduğunu belirtti. Gültekin, ekonomik kriz söylentilerinin doğruyu yansıtmadığını belirterek, İvedik OSB’de kapanan iş yeri olduğu söylemlerinin doğru olmadığı aksine yeni iş yeri sayısında artış olduğu, önceki krizler gibi bir derinliğin olmadığını vurguladı. Başkan adayı Fethi Yaşar’ın kürsüden ekonomik kriz var söylemi üzerine tekrar kürsüye çıkan Başkan Gültekin, böyle bir durum olmadığını belirterek krizle ilgili söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.