Yeni Şafak’ın dikkat çektiği kripto para piyasasıyla ilgili düzenleme eksikliği, vatandaşın birikimlerinden oluşan ülke kaynaklarının belirsiz bir alanda heba olmasına neden oluyor. Yatırıma, üretime, istihdama ve ticarete finansman kaynağı fonksiyonu olmayan kripto paralar piyasasının büyümesi, Türkiye gibi finansman açığı bulanan ülkelerin ekonomisine büyük darbe vuruyor.
TASARRUFLAR HEBA OLMASIN
TÜRKİYE’DE HENÜZ DÜZENLEME YOK
Türkiye’de bugüne kadar konuyla ilgili resmi düzenleme yok. Yeni Şafak’ın Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve diğer birçok kuruma yönelttiği soruların cevapsız bırakılmasının ardından dün Hazine ve Maliye Bakanlığı bir açıklama yaptı.
BAKANLIK: BİZ DE KAYGILARI PAYLAŞIYORUZ
Kripto paraları, para birimlerine riskli görüp yasaklayan ülkeler var. Regülasyonu tamamlayan ülkeler bile bu konuda tedbiri elden bırakmazken, gün geçtikçe büyüyen piyasayla ilgili düzenleme yapmayan ülkelerde mağduriyetler artıyor.
EN ÇOK KULLANIM ABD’DE
İNGİLTERE VERGİLENDİRMEYE TABİ TUTTU
Bitcoin’i herhangi bir yabancı bir para birimi olarak kabul eden Avustralya, ilgili kişi ve kuruluşların bu para biriminin ticaretini ve madenciliğini yapmalarına izin veriyor. İngiltere’de ise mevcut bir kripto para düzenlemesi bulunmamakla birlikte İngiliz hükümeti Bitcoin işlemlerinin foreks işlemleri olarak değerlendiriyor ve buradan elde edilecek kazancı sermaye geliri olarak vergilendiriyor. Bitcoin bir ödeme aracı olarak kullanıldığında ayrıca KDV uyguluyor.
ÇİN VE RUSYA’DA DURUM FARKLI
AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ TEMKİNLİ
27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği, kripto para birimlerindeki gelişmeleri takip etmesine rağmen, Bitcoin konusunda yasallık, kabul veya düzenleme ile ilgili herhangi bir resmi karar vermiş değil. Bu nedenle bitcoin konusunda AB çapında merkezi bir yaklaşım bulunmuyor ve her AB ülkesi kendi yaklaşımını geliştiriyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, geçen ayki açıklamasında Bitcoin gibi kripto varlıklara yeni bir düzenleme getirmeyi düşündüklerini ifade etti Lagarde, Bitcoin hakkında, "Kripto-aktifler bir para birimi değil. Oldukça spekülatif bir varlık” yorumunda bulundu. Japonya, 1 Nisan 2017 tarihi itibarı ile Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kabul etti ve para olarak sınıflandırdı. Ancak Japon hükümeti, kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanılma riskine karşın bir dizi düzenleme yapma gereğini vurguladı.