Kripto parada günlük işlem 4 milyar lira

Kripto paralara ilgi, aşırı dalgalanmalara ve belirsizliklere rağmen günden güne büyüyor. Eleştirileri ve merak edilenleri BtcTurk CEO’su Özgür Güneri’ye sorduk. -Türkiye dünyada 4. sırada. Günlük işlem hacmi 4 milyar lirayı aşıyor. -Kendi hesap şifresini unutanlar paralarını da unutsunlar. -Kripto paraya haciz gelebiliyor. -Devlete %18 KDV ve kurumlar vergisi ödüyor, yasal düzenleme bekliyorlar. -Sahte platformlarda Çiftlik Bank benzeri dolandırıcılık yaşanabilir.

İbrahim Acar
Fotoğraf: Arşiv

Bitcoin ve diğer kripto paraların değeri, aşırı dalgalanmalara rağmen günden güne artıyor. Şüpheyle bakılan ve çok şikâyet edilse de kripto para piyasası popüler bir kulvar olarak dikkat çekiyor. Ekonomik Reform Paketi’ne de giren dijital para piyasasının merak edilenlerini ve sıkıntılarını ve gelen şikayetleri BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ile konuştuk.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/16/04/51/resized_60875-5afe1474ozgurgunerikelle.jpg

EKONOMİ
Verdiği mesaj ile kendini vurdu: Servetinden 15 milyar dolar silindi!

TÜRKİYE’NİN BİTCOİN’E PARA YATIRMA LÜKSÜ VAR MI?

Doğru, fırlıyor ama bu sadece bitcoine özgü değil. Son 2-3 yılda hatta 15 yılda o kadar çok para bastılar ki, bu dünyada petrol -30 doları gördü. Bitcoine gelene kadar dünyanın finansal sistemde tıkanma noktasına geldi. Bitcoin de normal davranmıyor. Ben onu savunmuyorum. Ama dünyanın çivisi çıktığı için, her şey bu durumda.

Eğer bizim bankalarda 250 milyar dolarımız olmasaydı, yüzde yüz sizinle aynı fikirde olurdum.

EKONOMİ
15 ilde Bitcoin operasyonu

Nasıl kullanılabiliyor. Gitmişsiniz paranızı Amerika’ya vadesiz yatırmışsınız. Problem doların altının boş olması. İstedikleri kadar basıyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı Ekonomik Reform Paketi’nde dijital para piyasasına ilişkin düzenleme yapma hedefi de yer aldı. Yasal herhangi bir düzenleme olmamasına rağmen, kripto enstrümanlarına bu kadar ilginin nedeni ne? Türkiye’nin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için finansmana büyük ihtiyaç duyduğu bir ortamda kripto paralara bu kadar büyük ilgi duyulması normal mi? Mayınlı bir alan olarak görülse de küresel çapta büyümeye devam eden kripto para piyasasıyla ilgili merek edilenleri BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ile konuştuk.

EKONOMİ
Kripto para uyarısı: Evinizi, arabanızı satıp almayın!

TCKN kontrolü yapınca sizi tanıyoruz ve diyoruz ki, evet gerçekten böyle biri var. Eğer böyle biri varsa hesabı açılıyor. Sonra cep telefonunuzu ve elektronik postanızı onaylıyorsunuz. Hesabınız aktif hale geliyor. Bundan sonraki adıma geçilebilmesi için Türkiye’de sizin adınıza açılmış ve tamamıyla size ait olan, aynı TCKN olan bir hesabınızın daha olması gerekiyor. BtcTürk’e bitcoin ve kripto para alım satımı için gelen paranın kimden geldiğini gayet net hem ilgili banka hem de kamu rahatlıkla görebiliyor.

Biz de bütün sistemler elektronik olduğu için, manuel hiçbir süreç yoktur. Eğer bir kişi gerçekten, Türkiye’de örneğin, Ziraat Bankası’nda kendi adına açılmış bir hesaptan parayı gönderirse maksimum 5 dakika içerisinde geçer. Aynı hesaptan para çekmek istiyorsa TL aynı şekilde geçer.

EKONOMİ
ABD Hazine Bakanı Yellen'dan 'Bitcoin' uyarısı: Verimsiz

PARANIZ ASKIDA KALABİLİR

Eğer sorun bizde ise, bizim yazılımda ise sorunu çözüp hemen iade ediyoruz. Eğer banka tarafında ise bankayla görüşüp iadesini veya askıda kalan yerde çözümünü sağlıyoruz. İster kripto varlık olsun, ister TL kullanıcı varlıkları olarak, ayrı hesaplarda saklanır. Bizim bankalar gibi o parayı alıp kullanmamız, yatırım yapmamız, harcamamız olmuyor.

Aslında genel anlamıyla Türkiye’de kurulu ve 19 milyon lira ödenmiş sermayesi olan bir anonim şirketiz. Dolayısıyla finansal düzenleme kurumlarını şimdilik bir kenara park edelim. Onun dışındaki Ticaret Bakanlığı olsun, kişisel verilerin korunması, ilgili düzenlemeler olsun, Çalışma Bakanlığı düzenlemeleri olsun, bunların tamamına tabi şekilde faaliyet gösteriyoruz.

KRİPTO PARALARA HACİZ GELEBİLİYOR

Hayır. 2013’de BtcTürk.com markası ilk hayata geçtiğinde, Kıbrıs’ta kurulu bir şirket üzerinden başlıyor. 2016 yılında Kıbrıs’ta banka hesapları kapanıyor. 2017 yılında İstanbul’da şirket faaliyete geçiyor. Merkezi Türkiye’de.

ŞİFREYİ UNUTAN YANDI

Bu blok zincir dediğimiz, dünya üzerinde dağıtıp duran bilgisayarların hepsi.

Evde altın saklamak gibi. Depremi var, hırsızı var. Bazı riskleri alırsanız onun rahatlığına kavuşuyorsunuz. Ama bazı riskleri de ister istemez, almış oluyorsunuz. Kullanıcının tercihi.

ÇİFTLİK BANK İŞİNE DÖNEBİLİR Mİ?

YÜZDE 97’Sİ SOĞUK CÜZDANDA

Evet Bitcoin’de bu yok ama bitcoininizin kaçırılma, kaybolma riski de yok. Eğer siz kasada tutuyorsanız, şifreyi kimseye vermediğiniz sürece kaçırılamaz. Bizim gibi platformlarda ise risk var. Siz kendi cebinizdeki bitcoini bu konuda endişe etmenize gerek yok. Ama bizim gibi platformda tutuyorsanız endişe etmenize gerek var. Bu endişe bende de var. 2 çeşit cüzdanımız var. Bunlardan biri sıcak cüzdan. Diğeri soğuk cüzdan. Soğuk cüzdan internete kapalı. Gizli şekilde saklanıyor. Şifreleri çok başka yerlerde duruyor. Onun çalınması mümkün değil. Bizdeki kripto paraların en az yüzde 97 sini böyle tutuyoruz.

ŞİFREYİ BİLEN MALI ALIP GİDER

Yüzde 5-10 kadar vergi olabilir

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/16/04/42/resized_e6829-efcb2fdfdekupelirashutterstock_238592689.jpg

İki çeşit vergi ödüyoruz. Biz bir pazar yeriyiz. Biri alıyor diğeri satıyor. İkisinden de komisyon alıyorum. Bu komisyon gelirini aldığım zaman, KDV dahil rakamları olarak tahsil ediyorum. Yüzde 18’ini devlete KDV olarak ödüyorum. Sonra eğer şirket olarak kar edersem, kurumlar vergisi de ödüyorum. 2020 yılında KDV ve diğer vergiler dahil sanırım 30-40 milyon liraya yakın vergi ödemişizdir. Bundan şikayetçi de değilim. Bu bir yeni teknoloji. Alım satım kazancının yüzde 5-10’u kadar vergide bir sakınca yok.

BİTCOİN SAFİYE BİZDE ÇIKMADI

Bugüne kadar tespit ettiğimiz olmadı. Nedeni de şu; bitcoin bütün işlemleri cüzdanlar arası transferler falan kamuya açık. Devlet de bize gelip bunları bunları istiyorum dediğinde biz aslında olaya fener tutuyoruz. Sistemle entegre çalıştığımız için bir anda BtcTürk’ü kullanarak yasa dışı işlem yapmak isteyenleri de zorluklar bekliyor.

BİRİLERİ FİŞİMİZİ ÇEKEMEZ

Yurt dışından gelen en problemli işler ABD’den gelir. Ama bizi atmak gibi imkanları yok. Bitcoin dolar gibi ABD’nin sahip olduğu veya kontrol edebildiği bir şey değil. BtcTürk’e tabi ki kamu diyebilir ki, ben bu işin yapılmasını istemiyorum. Dünyada örneği yok ama bu da mümkün. Kamu dışında devlet bize bu işi yapmayın demediği sürece, herhangi bir devletin herhangi bir zümrenin herhangi bir sınıfın, bize etki yapması mümkün değil.

Devletimiz ne yaptığımızı gayet şeffaf bir şekilde görüyor. Görebileceği imkanları kurmuş durumdayız. Vergimizi ödüyoruz. Eğer olur da kamu bugün bu alım satımı yasaklamaya karar verirse sert şeyler yapmasına gerek yok. Ben bunun alım satımının yapılmasını istemiyorum diyebilir.

GÜNDE 4 MİLYARLIK İŞLEM HACİM