Türkiye'de 400 kilovata kadar ısıtma kapasiteli olarak üretilen veya ithal edilen kombi ve kazanların nisan ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmelikle yoğuşmalı teknolojiye sahip olması zorunlu olacak.
Sektörde 3 milyar liralık iç piyasa ve bir milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneğinden (DOSİDER) aldığı bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yeni yürürlüğe giren "Enerjiyle İlgili Ürünler (Energy Related Products-ERP)" yönetmeliğinin, Türkiye'de de uygulanması için hazırlıklara başlandı.
Yönetmeliğe göre, ülke içinde üretilen veya ithal edilen 400 kilovata kadar ısıtma kapasiteli kombi ve kazanlar, yoğuşmalı teknolojiye sahip olacak. Yeni kombi ve kazanlarda verimlilik ön planda tutulacak ve bu cihazlar eski modellere göre yüzde 15 daha tasarruflu çalışacak.
Normal cihazlardan bin lira pahalı
Yeni yönetmelik kapsamında üretilecek çevre dostu yoğuşmalı kombilerle standart kombiler arasında ortalama 800 ila bin lira fiyat farkı olabilecek.
Tüketiciler, satın almak istedikleri ısıtma cihazının enerji tüketim sınıfı hakkında önceden bilgi sahibi olabilecek ve seçimlerini buna göre yapabilecek.
Ayrıca tüketiciler, halihazırda kullandıkları yoğuşmasız kombilerini tüketim ömrü bitene kadar kullanabilecek. Tüketim ömrü biten ya da değiştirilmesi gereken kombiler ise yoğuşmalı kombilerle yenilenecek.
Türkiye'de ortalama yıllık bir milyon kombi alım-satımı yapılıyor ve pazarın yüzde 35'i yoğuşmasız kombilerden oluşuyor. Nisandan itibaren pazarın kalan yüzde 65'lik kısmının da yoğuşmalı cihazlara dönmesi bekleniyor.
Verimlilik etiketi zorunlu hale gelecek
Ayrıca, yürürlüğe girecek yönetmelikle 2 bin litreye kadar hacmi olan su ısıtıcıları ve boylerlerin enerji verimlilik kriterleri de yükseltilecek.
Isıtma sistemindeki sıcak su sirkülasyonunu sağlayan devir daim pompaları, daha az elektrik tüketen, yüksek verimli pompalardan oluşacak.