Meclis’e sunulan vergi taslağıyla, uluslararası uygulamaları bulunan bazı yeni vergiler getiriliyor. Paketle yüksek gelir gruplarından daha fazla vergi alınması, kurumsallaşmayı teşvik ve Türkiye’nin rekabet gücünü artırma hedefleniyor. Vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıt dışılıkla mücadele amaçlanıyor. Düzenlemeyle beraber halka açılmayı teşvik amacıyla belirli şartlarla borsada işlem gören kurumların, ödemesi gereken verginin oranını indirmek üzere Cumhurbaşkanına yetki verilecek.
YENİ DİLİMLER VE ORANLAR
Gelir Vergisi Kanununda yer alan vergi tarifesi dört dilimden yedi dilime çıkarılacak. Böylelikle yüksek gelir gruplarından daha fazla vergi alınması hedefleniyor. Yüksek gelir elde edenlerin vergisini artırmak üzere yeni dilimler ve oranlar eklenecek. Mevcut tarifenin ilk dört dilimi korunmak suretiyle 500 bin liraya kadar gelir elde eden grupların vergi yüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
Değeri yüksek meskenlerden Değerli Konut Vergisi adıyla ek vergi alınacak. Ek verginin gelecek şubatta verilecek beyanlarla başlaması ve ilk vergilerin şubat ile ağustos aylarında iki eşit taksitle ödenmesi öngörülüyor. Değerli Konut Vergisi’nden kamu meskenleri, diplomatik konutlar, hiçbir geliri olmayan ve sadece emekli maaşı olanların tek konutları, bina inşa işiyle uğraşanların ticari mal niteliğindeki meskenleri hariç tutulacak.
OTEL VE PANSİYONA KONAKLAMA VERGİSİ
Vergi paketiyle otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlere Konaklama Vergisi getiriliyor. Kamu misafirhanelerinde verilen hizmetler, öğrenci yurtları ve kamplarında verilen hizmetler vergi dışında olacak. Düzenlemede Dijital Hizmet Vergisi de yer alıyor. Buna göre her türlü reklam hizmetleri, oyun, müzik, video, uygulama gibi içerik satışları, sosyal medya sitelerinde verilen (ücretli) hizmetler, mal ve hizmet satışına aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetleri bu vergiye dahil olacak.