Finansal işlemlerin teknoloji ile entegrasyonu konusunda son yıllarda hayatımıza pek çok yenilik dâhil oldu. Bu yenilikler arasında en fazla dikkati çeken yapay zekâ temelli chatbotlar, blokzincir teknolojisi ve açık bankacılık uygulamaları. Bu uygulamalar bize yepyeni bir çağın başlangıcını haber veriyor. Günümüzde en az bir finansal kuruluşta hesabı bulunan kişiler olarak hepimiz ilk kez chatbot’larla yani robotlarla iletişime çağrı merkezleri vasıtasıyla geçtik. Sonrasında da hızla birçok finansal işlemde chatbot’larla iletişim kurduk. Ardından hızla blokzincir teknolojisi hayatımıza girdi.
DOĞRU YATIRIM KAZANDIRIYOR
Blokzincir teknolojisi, adını kamuoyuna derin web üzerinden duyurması nedeniyle başta şüpheyle karşılanmış olsa da dünyanın en güvenilir kayıt sistemi olmasıyla ününü geleceğe taşıyor. Hatta yenilikleri yakalamak ve küresel gelişmelere uyum sağlamak adına özel kuruluşların yanı sıra hükümetler de buna yönelik çalışmalara ağırlık kazandırıyor. Hâliyle birçok banka ve finans kuruluşu da blokzincir teknolojisini kullanarak ürün ve hizmetlerini geleceğe hazırlıyor. Yapılan araştırmalar, dünya bankacılık sektörünün blokzincir teknolojisini kullanarak 2022 yılına kadar 20 milyar dolar kâr edebileceğini söylüyor. Tüm bu teknolojiye yatırım yapan ve doğru yöneten finansal kuruluşlar ise pastadan aldığı payı artırabiliyor. İşte katılım bankaları bu alanda da cesur yatırımlarla dikkat çekiyor.
AÇIK BANKACILIK TÜM DUVARLARI YIKACAK
Bankacılık ve finans sektörlerinin dijitalleşmesinde en büyük paya sahip bir diğer kavram ise “finans alanında girişimcilik” olarak tanımlanabilecek ve “finansal teknolojiler” ifadesinin kısaltması olan FinTech’ler. Bu tür girişimlerin ağırlık kazanması; diğer girişimcilik alanlarında rekabetin hız kazanmasına, finansal ürün ve hizmetlerin daha demokratik bir şekilde sunulmasına ve blokzincir ile yapay zekâ gibi teknolojilerin ilerlemesine imkân tanıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu yeniliğe dair başarılı çalışmalar ortaya koyan start-up’lar mevcut. Bu durumu tehdit olarak görmeyen finans kuruluşu bu alanda da yatırım yapıyor.
2 KATILIM BANKASI ARAYÜZÜNÜ AÇTI
FinTech’ler, yeni dönemde bankaların rakibi olarak yükselirken bankalar bu durumu kendi lehlerine çevirerek geliştirdikleri uygulama programlama arayüzlerini (API) FinTech girişimlerinin kullanımına sundu. API market veya API portal adlı bu platformlar, FinTech girişimcilerinin ihtiyaç duydukları arayüze kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyor. Bankalar da bu sayede kendi kaynaklarını çok fazla kullanmadan müşteri kazanarak cirolarını arttırma avantajı kazanıyor. Açık bankacılık olarak anılan bu yeni ekosistemde, kaynakları yeterli olmayan FinTech girişimleri, tüm bu imkânların bankalar tarafından kendilerine sunulması sayesinde yalnız ürün ve hizmet geliştirmeye odaklanabiliyor. Türkiye’de 47 banka içerisinde API’lerini kullanıma açan altı konvansiyonel banka sayabiliyorken 6 katılım bankasından ise ikisinin API’lerini kullanıma açtığı gözleniyor.
İşte sunulan dijital kolaylıklar