7. Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi ikinci gününde birçok konuşmacıya ev sahipliği yaptı. Karadeniz etrafındaki ülkelerin enerji politikalarının konuşulduğu kongrede konuşan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Can Uyar, Karadeniz’de Rusya’nın Ukrayna gibi ülkelerde stratejik bölgelerini işgal ederek eski gücünü yeniden inşa etmeye çalıştığını ifade etti. Uyar, “Donbass Bölgesi’ni buna örnek verebiliriz. Kırım Karadeniz’e kıyısı olan stratejik bir yerleşke. Buralarda enerji kartını da Avrupa’ya karşı kullanarak bir sindirme politikası yürüten Rusya, eski gücünü kazanmak için gayr-i nizami harp taktiği uyguluyor. Ukrayna’da savaşan askerlerin apoleti dahi yok. İsimsiz bir şekilde gizli bir faaliyet yürütülüyor” dedi.
RUSYA ESKİ SİSTEMİNİ TEMİN ETMENİN PEŞİNDE
Organizasyona ev sahipliği yapan Karadeniz Vakfı ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) Başkanı Yusuf Cevahir, ortak akılla bir araya gelip konuşmanın, gelecek açısından daha da ehemmiyet kazandığına işaret etti.
KARADENİZ KAYNAKLARI STRATEJİK ÖNEMDE
TARTIŞMALARI EL BİRLİĞİYLE ÖNLEMELİYİZ
Karadeniz’e en uzun kıyısı olan Türkiye’nin, o bölgelerde yaşanan jeopolitik ihtilaflar ve sonu gelmeyen pazarlıkların Karadeniz’de yaşanmasını asla istemeyeceğini anlatan Cevahir, şöyle devam etti: “Son yıllarda doğal gaz ve petrol gibi fosil kaynakların tespit edildiği, Kanal İstanbul ve limanlarıyla dünya gündemine oturan Karadeniz’de barışa, güvenliğe, iş birliğine zarar verecek her türlü ihtimali ve pazarlığı, akıl, bilim ve siyaset ekseniyle çalışarak, el birliğiyle önlemeliyiz. Bunu başarmak için adalet ve barış istikametinde birlikte çaba sarf etmeliyiz.”