Kapasitede 15 ayın zirvesi

İç piyasada başlayan hareketlilik üretim çarkının daha hızlı dönmesini beraberinde getirdi. İmalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranı kasımda bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 77,2'ye yükseldi. Bu oran, son 15 ayda görülen en yüksek seviye oldu.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1786 iş yeri tarafından kasım ayı İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, son olarak geçtiğimiz ayın ağustos ayında görülen yüzde 77,8'lik orandan sonra imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, kasımda bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 77,2 ile 15 ayın zirvesine çıktı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/11/25/11/31/resized_b733d-6e37cd2ckapasitekullanimigzt.jpg

HİZMETE OLAN GÜVEN TAM

Kapasite kullanım oranlarının yanı sıra hizmet sektörü güven endekside kasımda yüzde 0,7 arttı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 1,1 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,9 azaldı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 2,9 ve yüzde 2,7 artarak 89,3 ve 87,6 değerlerine ulaştı. Hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise yüzde 2,9 azalarak 97,1'e geriledi. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 2,5 azalarak 105,6 ve 103,1 değerlerini aldı. İş hacmi-satışlar endeksi ise yüzde 1,8 artarak 95'e yükseldi.

SİPARİŞ MİKTARINDA ARTIŞ

Reel Kesim Güven Endeksi, kasımda bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 100,9 seviyesinden 102'ye yükseldi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

MAAŞ ENDEKSİ YÜKSELİYOR

EKONOMİ
Motorinde 8 kuruş indirim: Bu geceden itibaren geçerli olacak