Yatırım Programı Hazırlama Esasları Rehberi'nde bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak, “Büyük ölçekli, birden fazla kurum ve sektörü etkileyen büyük altyapı projeleri” başlığı altında yeni bir yöntem getirildi.
Hürriyet'in haberine göre, Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşları arasında istenilen düzeyde işbirliği ve koordinasyonun sağlanamadığının vurgulandığı yatırım rehberinde, büyük altyapı projeleri yürüten kurumların planlama ve uygulama aşamalarında bilgi paylaşımı ve ortak karar alma süreçlerinin geliştirilerek projeler arası çakışmaların ve oluşabilecek ilave maliyetlerin önleneceği belirtildi.
Elektrik iletim hatları, su-kanalizasyon isale hattı, karayolu, havaalanı gibi 12 alanda kamu kurumları fizibilite etüdünde diğer kurum projeleri ile ilgili bilgileri incelemeden yatırım teklifinde bulunamayacak. Böylece 2011 yılında "çılgın proje" olarak duyurulan Karadeniz ve Marmara'yı birleştirmesi planlanan Kanal İstanbul gibi büyük projelerde kamu kurumları arasında koordinasyon sağlanabilecek.
Koordinasyon sağlanması amacıyla bir liste hazırlanarak, bu liste kontrol edilmeden ve fizibilite etüdünde diğer kurum projeleri ile ilgili bilgiler incelenmeden kuruluşların yatırım teklifinde bulunulamayacağı ilkesi getirildi.
Projede, 78 milyon metrekare havalimanı, 33 milyon metrekare Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare yollar, 167 milyon metrekare imar parselleri ve 37 milyon metrekare ise ortak yeşil alan için ayrıldı.