Japonya'da fırsat kaçırılmasın

Japonlar'ın bu yılı Türk Yılı ilan etmelerinin yüzyılda bir yakalanabilecek şans olduğunu belirten MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, bu kapsamda bir acil eylem planı hazırlanması gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak
Arşiv

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu, Japonya'da Şubat ayında başlayan 'Türk Yılı'nın ülke ekonomisini güçlendirmek ve boyutlar kazandırmak için çok önemli bir fırsat olmasına karşın bugüne kadar yeterince değerlendirilemediğini belirterek, yetkilileri hiç değilse bundan sonra daha etkin olunması gerektiği konusunda uyardı. Bayramoğlu, "Ataletimizden sıyrılıp hiç değilse yılın geri kalan bölümünde tempomuzu artırmalı, tarihi bir fırsatın kaçırılmasına göz yummamalıyız. İki ülke arasında yıllık 1,5 milyar doları aşmayan ticaret hacmi gösterilecek çabalar ile ivme kazanırken kurulacak sıcak ilişkilerle de siyasi bağlar güçlenecektir. Böylece belli bloklara bağımlılığımızı azaltacağımız gibi Türk sanayisini de global anlamda daha rekabetçi kılabiliriz" dedi.

5 milyar dolarlık potansiyel

Bayramoğlu, yaptığı açıklamada, iki ülke arasında yıllık 1.5 milyar doları aşmayan ticaret hacminin, gösterilecek çabalarla ivme kazanacağını ve kurulacak sıcak ilişkilerle siyasi bağların güçleneceğini vurguladı.

Japonlar'ın bu yılı Türk Yılı ilan etmelerinin ekonomik ve sosyal açıdan yüzyılda bir yakalanabilecek bir milat gibi görülmesi gerektiğini belirten Bayramoğlu, Japonlar'ın bu imkanı sadece uzun vadeli işbirliği vizyonları içinde anlamlı yere oturttukları ülkelere verdiklerini kaydetti.

Bayramoğlu, bu fırsattan istifade edilerek Japonlar'ın tatil yeri seçmelerinde önemli olan etkenleri gözönüne alan faaliyetler organize edilmesi, bu kapsamda bir acil eylem planı hazırlanması gerektiğini belirtti.

Bayramoğlu, her iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin 4-5 yılda 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayacak potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Bayramoğlu, Türk Yılı çerçevesinde Aralık ayında Japonya'da bir fuar organize edilmesini ve bu fuarda sanatçıların Türk kültürünü tanıtmasını istedi.

Yemenili Japonlar

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Ulaşlı Köyü'ne gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 46 kişilik Japon turist grubuna, köyün genç kızları, kendi giydikleri yemenileri hediye ettiler. Yemenileri, yöresel tarzda Japonlar'ın başına bağlayan Ulaşlılar, çeşitli ikramlarda da bulundular. Ulaşlılar'ın gösterdikleri ilgiden çok memnun olduklarını dile getiren Tokyo Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Mai Imura ile hemşire olan annesi Maru Imura, yemeniyi çok beğendiklerini belirterek, şunları söylediler: ''Köy yaşamını çok seviyoruz. Bize hediye edilen bu örtü çok güzel. Yemeniyi, Japonya'da günlük yaşantımızda da kullanacağız.''

----------------- imza------------------

----------------- imza------------------

/images1/bos.gif